Правителството трябва да направи всичко възможно да осигури газЗащо изведнъж

...
Правителството трябва да направи всичко възможно да осигури газЗащо изведнъж
Коментари Харесай

Валентин Николов: Уж да накажем руснаците, но наказваме себе си

Правителството би трябвало да направи всичко допустимо да обезпечи газ

Защо внезапно се оказа, че "Булгаргаз " е с 500 млн. лева загуба?

"В края на предходната година оставих "Булгаргаз " със 100 млн. лева облага. След това прекомерно доста политически решения започнаха да се мешат в едно комерсиално сдружение. И тези неверни решения доведоха до това, че сега "Булгаргаз " е пред механически банкрут. Средната запълняемост на газохранилищата е 65% в Европа, ние сме на 45%. Още при започване на годината споделих "Пазете количествата в "Чирен " като зеницата на окото ", какво се оказа? Февруари, март, април, че и май са теглили количество газ ", сподели някогашният началник на "Булгаргаз " Валентин Николов в студиото на.

Според него тези решения ще доведат до това, че зимата потребителите ще страдат.

"Уж да накажем руснаците, само че наказваме себе си. Ние употребяваме съветска газ не поради друго, а тъй като няма задоволително входни точки на Европейския континент, които да заменят съветския газ. Новото държавно управление вярно разгласи, че е огромен безпорядък в енергетиката, вярно реши да направи Щаб. Той би трябвало да разпознава какъв е казусът и кой го е основал. Ако е "Булгаргаз " отговорен - да го смени, в случай че политиците са отговорни - да ги разпитат. Ние 6 месеца стоим в незнание какви контракти се подписват и на каква цена ", добави Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че документите са били погрешно засекретени.

"Там мирише доста на пари. Те не съумяха да поделят баницата и се изпокараха. Няма каква друга да е повода. Прокуратурата ще ревизира, тя към този момент има данни. Рано или късно тя ще покаже интензивност. Най-вероятно в един миг "Газпром " ще ни напише фактурата за 1 милиарда евро и ние би трябвало да отидем на съд. Но с "Газпром " не може да се договаря ", ние сме вражеска страна. Те ще ни извият ръце, а газът е политическо оръжие, което те употребяват на всички места ", безапелационен е някогашният началник на "Булгаргаз ".

А по думите му в случай че "Топлофикация " София спре ние освен ще бъдем на студено, само че и на мрачно.

"Правителството би трябвало да направи всичко допустимо да обезпечи газ, другояче ще се провали. Винаги, когато се е подписвало контракт с "Газпром ", е имало политическа интервенция. Борисов, когато беше министър председател, се обади особено на Путин, с цел да може да договорим по-ниска цена на газа. В момента това е невероятно. Много сме закъснели за диалози, тъй че би трябвало да търсим други възможности посредством Европа ", добави Валентин Николов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР