Правителството ще предложи на президента предсрочно да бъде освободен Димитър

...
Правителството ще предложи на президента предсрочно да бъде освободен Димитър
Коментари Харесай

Димитър Абаджиев се оттегля предсрочно като посланик в Саудитска Арабия и Бахрейн

Правителството ще предложи на президента предварително да бъде освободен Димитър Абаджиев от поста дипломат на страната ни в Саудитска Арабия и Бахрейн. Решението ще бъде взето на съвещанието на Министерския съвет в четвъртък, заяви държавната осведомителна работа.

Освобождаването му става по негово искане. В началото на годината Димитър Абаджиев заяви пред радио К2, че още през лятото на 2021 година е уведомил президента Румен Радев, че желае да бъде освободен предварително от заеманата служба. Той не показва каква е повода и с какво ще се занимава за напред.

Димитър Абаджиев показва, че е извършил задачата си да сътвори едно " добре работещо посолство " на България в Рияд от нулата. Той беше назначен на поста през март 2019 година по предложение на държавното управление на Бойко Борисов с декрет на президента.

" Аз не съм кариерен посланик, не съм служител, тъй че не е належащо да изчаквам приключването на мандата. По-добре, откакто съм извършил тази задача, да освободя позицията. Има и кариерни дипломати ", декларира Димитър Абаджиев.

Той регистрира, че за миналите 3 години в Саудитска Арабия е имало над 10 български държавни визити на министрите на стопанската система, на туризма, на превоза. Подписани са няколко съглашения, измежду които това в просветителната сфера и за въздухоплаването сред двете страни. Абаджиев се надява през тази година да стартират първите директни чартърни полети, а след това и постоянни полети сред двете страни.

Абаджиев споделя, че доста български компании към този момент внасят хранителни артикули в Саудитска Арабия, а други работят в доста характерна сфера на опазване на електрическа енергия при рискови условия.

Посланическият пост на Димитър Абаджиев в Саудитска Арабия и Бахрейн бе следващата му спирка в дългата му кариера в политическия живот на страната. Той мина през няколко партии - беше народен представител от Съюз на демократичните сили и ДСБ, с цел да дебаркира най-после в РЗС на Яни Янев. Две години е бил и наблюдаващ в Европейския парламент.

През 2016 година Бойко Борисов го назначи за дипломат в Словения. Преди това беше общоприет консул в Шанхай. Бил е и представител на България в управлението на " Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР