Гости от цял свят наблюдават всяка година магическия ритуал под

...
Гости от цял свят наблюдават всяка година магическия ритуал под
Коментари Харесай

Нестинари ще танцуват в жаравата в село Българи

Гости от целия свят следят всяка година магическия обред под звуците на барабан

От 2009 година е в листата на ЮНЕСКО

Нестинари ще се впуснат в неповторим вълшебен танц върху жаравата, на 3 юни, в люлката на вълшебния обичай- странджанското село Българи. Празникът, всяка година е на празника на св. св. Константин и Елена  по остарял стил- 3 против 4 юни. Според традицията, игрите ще стартират в 21. 30 часа на площада на селото.

В сърцето на Странджа има доста нестинари. Никой обаче не може да предвижда какъв брой души ще влязат в огъня в мистичната вечер, тъй като зависи дали ще изпаднат в транс или както споделят хората тук-  дали ще ги " прихване ". 

Танцът се прави под звуците на барабан, а нормално върху жаравата стъпват потомствени нестинари. Сега никой от тях не живее в Българи. Повечето са се преместили в близкия град Царево. Преди празника и преди ритуала, никой не ги пита- тази година ще изпълнят ли магическия танц. Всичко се случва, когато огънят се разгори, обясниха поданици на селото.
На 3 юни денем стартира „ обличането ” на нестинарските икони - върху тях се поставя яркочервен плат, обшит със остарели сребърни пари и декориран с цветя. С шествие, в което се включва цялото село, иконите се отнасят към Аязмото на св. Константин, където се организира ритуално измиване.

Подготвянето на нестинарската жарава стартира преди обед, като тя се разстила в кръг. Привечер нестинарите отиват в параклиса на св. св. Константин и Елена, където вдишват от тамяновия пушек и се молят пред иконите.

Музикантите - гайдар и тъпанджия, свирят три специфични мелодии - първата при напредването от параклиса до жаравата, втората по време на самото вървене по огъня и най-после по този начин нареченото Костадинско хоро, на което хората се хващат за здраве.

Нестинарите в положение на транс влизат в кръга с подвиквания, като първият прекосява жаравата на кръст, след което в огнения кръг навлизат и другите нестинари. 

Българи е едно от селата, в които ритуалът е най-добре непокътнат и притегля многочислена аудитория от целия свят.  Намира се в община Царево и е фамозно с последната „ същинска “ нестинарка- баба Злата. 

През 2009 година достоверният бит е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР