Правителството ще изпраща сигнали за потенциални злоупотреби с европейски средства

...
Правителството ще изпраща сигнали за потенциални злоупотреби с европейски средства
Коментари Харесай

Кабинетът Петков ще изпраща директно сигнали на Кьовеши без посредничеството на Гешев

Правителството ще изпраща сигнали за евентуални злоупотреби с европейски средства непосредствено без медиатори до Европейската прокуратура. Това разгласи в петък в Министерски съвет министър председателят Кирил Петков.

“Министерски съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, тъй че сигнали от Министерски съвет, ще вървят непосредствено към Европейската прокуратура, без да би трябвало да има други посредници”, сподели Петков в отговор на журналистически въпрос и направи уточнението, че считал да разгласи публично новината идната седмица.

" Аз желая да направя нови връзки сред Eвропейската прокуратура и Министерски съвет, ще имаме опцията да няма медиатори за информацията, с цел да можем най-експедитивно да пращаме сигнали, които са свързани с корупция с европейски средства”, добави още министър председателят.
Към момента единственият метод несъмнено произвеждане да доближи до европейската прокуратура е то да бъде изпратен от държавното обвиняване.
В края на ноември стана ясно, че без връзката с тези институции да минава през Върховната касационна прокуратура. Тогава стана ясно, че България ще нотифицира и тези две структури и контактът сред тях и европейската прокуратура отсега нататък ще е пряк.

" След известието ръководената от госпожа Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства непосредствено с органите на полицията и митническите органи, без този развой да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура. За сходно деяние настоя европейският основен прокурор госпожа Кьовеши за да се ускори съдействието и успеваемостта на следствията ", пишеше в известието им.

Обяснението е, че по този начин ще има по-активно подаване на сигнали, за каквото е настояла европейският основен прокурор. Освен това Министерство на вътрешните работи и митниците ще действат и като звена, които могат да препращат материали, дадени от други държавни структури.

" Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на Република България, които в хода на активността си са получили информация за закононарушение, по отношение на което Европейската прокуратура би могла да упражни своята подготвеност ", показаха тогава от правосъдното министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР