Правителството се надява на 700 млн. лв. от обложени свръхпечалби

...
Правителството се надява на 700 млн. лв. от обложени свръхпечалби
Коментари Харесай

"Лукойл Нефтохим Бургас" спира да работи на ишлеме и обещава данъци тук

Правителството се надява на 700 млн. лева от обложени свръхпечалби " Лукойл Нефтохим Бургас " желае да работи на оптимален потенциал с съветско гориво Рафинерията предизвести, че в случай че не й бъде позволено да изнася горива - затваря
От 1 януари 2023 година бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас " ще трансферира цялата си икономическа активност в България. Т.е. всички налози от нейната активност ще бъдат плащани в България, а не както до момента в Нидерландия или Швейцария.

Това съобщи вицепремиерът Христо Алексиев на конференция след срещата в Министерски съвет сред представители на държавното управление и управлението на сдруженията на съветската " Лукойл " в страната. По думите на Алексиев, това значи, че всички медиатори по веригата няма да ги има.

Или заводът стопира да работи на ишлеме за съветската група " Лукойл ", по-конкретно за дъщерното си сдружение Lukoil Benelux, и се връща към предходната си скица да внася, преработва и продава горива, по която се работеше до началото на 2021 година
Реклама
Разчетите на държавното управление и цените на другите типове петрол посочили, че след използване на регламента за облагане на свръхпечалбите тази година се чака " Лукойл Нефтохим Бургас " да внесе в държавния бюджет към 100 млн. лева, а следващата година при опазване на сегашната обстановка - към 700 млн. лева (за 2021 година импортираният налог облага бил едвам 3.5 млн. лева.). Средствате ще отидат за компенсиране на най-уязвимите групи в България, като ще бъде направена таргетирана стратегия за обезщетения.

Това щяло да се случи обаче единствено в случай че бъде позволено рафинерията да изнася горива през двете години на дерогацията, като съветската компания заплаши, че в случай че това не стане - затваря.
Свръхпечалби против експорт
Текстовете са написани в плана за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и към този момент са в Народното събрание.

За да се случи всичко това обаче, от " Лукойл " показват няколко стопански условия. От думите на ръководителя на управителния съвет на " Лукойл Нефтохим Бургас " Илшат Шарафутдинов стана ясно, че заводът би трябвало да работи оптимално претрупан и точно със суровината, която би разрешила тези резултати - нефтът Urals.
Реклама
Следващото изискване е да няма възбрана за износа на продуктите на бургаската рафинерия, създадено от съветския петрол по време на двете години на дерогацията, дадена на страната от Брюксел.

Шарафутдинов добави, че заводът няма по какъв начин да действа при съществуването на ограничаване върху експорта. " Трябва ни излаз, в случай че няма излаз - пълним си складовете и стопираме. Това е ", съобщи той.

По думите му тази година рафинерията ще имама рекорден размер преправка - към първи декември ще имаме 6.6 млн. тона петрол, а към края на годината - 7.1 млн. тона. Около 50 - 55% от създадената продукция се изнася. " Това не е обвързвано с ниското ползване в България, а с събитието, че има артикули, които изобщо нямат ползване в България ", добавя той.

което забраняваше износа на съветски нефт и горива след 5 декември. Или продукцията на " Лукойл Нефтохим Бургас ", както и импортираните от други играчи съветски бензин и дизел, да могат да доближават до пазарите на страните, наложили наказания на Русия, с помощта на дадената на страната две години пролонгация за акомодация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР