Правителството призова за повишено вниманиеРазмирниците искат свобода за обявилия гладна

...
Правителството призова за повишено вниманиеРазмирниците искат свобода за обявилия гладна
Коментари Харесай

Анархисти надигат глава в Италия

Правителството прикани за нараснало внимание
Размирниците желаят независимост за обявилия гладна стачка в пандиза Алфредо Коспито

Обезверени младежи се причисляват към метежите

Масови вълнения и конфликти на анархисти с полицията в Рим, Милано, Торино и други огромни градове през уикенда накараха държавното управление на Джорджа Мелони да призове силите на реда да наблюдават с нараснало внимание надигащата се вълна на принуждение и да реагират с неотстъпчивост на провокациите. Защото след уличните свади в края на предходната седмица, в понеделник лумнаха като факли полицейски коли и сервизни коли на известна телефонна компания, а бутилки със запалителна течност бяха хвърлени по ръководства и казарми на органите за сигурност.

Министърът на външните работи Антонио Таяни разпореди да бъде засилена защитата на посолствата и консулствата на Италия поради изпочупените преди няколко дни отново от анархисти прозорци и коли на дипломатическите представителства на страната в Барселона и Берлин.

Конкретният мотив за изненадващите за мнозина политици и коментатори яростни протестни акции на съперниците на откритата настояща държавна уредба стана гладната стачка на намиращия се в пандиза техен водач Алфредо Коспито.



Излежаващият доживотна присъда Алфредо Коспито преди и в този момент, след оповестената от него гладна стачка.

Анархист №1 излежава доживотна присъда поради раняване преди петнайсетина години на фабрикант и хвърлянето на саморъчно направена бомба по казарма на карабиниерите. Но 55-годишният в този момент мъж в последно време е бил подложен да изтърпява наказването си в изискванията на строгия затворнически режим “41 Бис ”, в който нормално прекарват дните си зад решетките най-безпощадните мафиоти и убийци. И преди 100 дни Коспито стартира гладна стачка против въпросния тежък режим, смятайки, че той не дава отговор на вменяваните му закононарушения.

Изолиран в строго охранявания затвор на основния град на остров Сардиния, анархистът отхвърля да приема каквато и да било храна, само че наподобява през последните дни здравословното му положение се е влошило неимоверно. И тъкмо получената от съратниците му на независимост информация за обрисувалата се заплаха за неговия живот накара анархистите да се разбунят, настоявайки за незабавното освобождение на Алфредо.

Искрата на митингите от последните дни с ранени служители на реда и десетки задържани манифестанти лумна, когато стана известно, че заради извънредно окаяното му положение - здравият и крепък мъж е отслабналия с над 50 кг. Той ще бъде изместен за наблюдаване и медицински надзор в най-охранявания затвор на Апенините - този в южното предградие Опера на Милано.

В мненията си за дейностите на разбунените анархисти редица наблюдаващи в Рим и Милано показаха, че положението на водача им е в действителност единствено запалителната искра на митингите, само че не и повода за тях. Аргументират изказванието си с включването в конфликтите с полицията и погромите на редица младежи - антагонисти от обществените центрове и маргиналните и западнали региони на огромните градове. Млади хора, които са на възрастта на протестиращите анархисти, само че напълно не са на тяхната идеологическа вълна и даже постоянно са с леви убеждения. Но въстават против страната също като анархистите, защото са обезверени от настоящето си икономическо положение, от неналичието на вероятност за някакво професионално развиване и от цялостното им игнориране от служителите в палатите на властта - считат коментатори.

В отбрана на Коспито издигнаха глас и парламентаристи от италианската левица, които приканиха той да бъде подложен в естествени затворнически условия и лекуван, защото нито бил умъртвил, нито пък бил провокирал публични вълнения с тежки последици.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР