Правителството прие Постановление за определяне на условията и реда за

...
Правителството прие Постановление за определяне на условията и реда за
Коментари Харесай

Вижте новите условия на мярката 60:40, която ще действа до 30 септември 2020 г.

Правителството одобри Постановление за установяване на изискванията и реда за погашение на средства на работодатели за опазване на заетостта на служащите и чиновниците след интервала на изключителното състояние и изключителната епидемиологична конюнктура.

За всеки служащ или чиновник предприятията ще могат да получат средства в размер на 60 на 100 от осигурителния приход за месец май 2020 година и 60 на 100 от дължимите от работодателя осигурителни вноски. Средствата ще се изплащат за не повече от три месеца в интервала от 1 юли - 30 септември 2020 година

Работодателите, получили средства за опазване на заетостта, ще изплащат на служащите и чиновниците трудово заплащане в размер, не по-малък от осигурителния приход за май 2020 година Работодателите от бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство “, получили средства за наети след 1 юни 2020 година служащи, ще изплащат трудово заплащане, което е не по-малко от минималния осигурителния приход за съответната служба.

Право на обезщетения за опазване на заетостта имат работодатели от всички стопански браншове като се изключи: Селско, горско и рибно стопанство, Финансови и застрахователни действия, Държавно ръководство, Образование, Хуманно опазване на здравето и обществена работа, Дейности на семейства като работодатели, недиференцирани действия на семейства по произвеждане на артикули и услуги за лично ползване, Дейности на екстериториални организации и служби.

Работодатели от бранш Образование, с код на икономическата активност 85.5 „ Други просветителни действия “ и от бранш Хуманно опазване на здравето и обществена работа, с кодове на икономическите действия 85.10 „ Предучилищно обучение “ (частен сектор), 88.91 „ Дневни грижи за дребни деца “ (частен сектор), 86.23 „ Дейност на лекари по дентална медицина “ и 86.90 „ Други действия по хуманно опазване на здравето “ ще могат да аплайват за приемане на средства за опазване на заетостта на техните служащи и чиновници.

Работодателите, кандидатстващи за средства, не би трябвало да са оповестени в неплатежоспособност или да се намират в произвеждане по неплатежоспособност или разпродажба. Друго изискване е да нямат отговорности за налози и наложителни осигурителни вноски към страната или общината преди 1 януари 2020 година и да не редуцират личен състав през интервала на приемане на средствата.

Заявленията за погашение на средствата ще се подават в дирекция „ Бюро по труда “, която обслужва територията по месторабота. Към заявката ще се ползват документи, нужни за установяване на размера на средствата.

Деница Сачева: Разширяваме обсега на мярката 60:40

Комисия, избрана със заповед на шефа на дирекция „ Бюро по труда”, ще преглежда показаните документи и в период до 10 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят дава отговор на критериите за приемане на средствата. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния застрахователен институт, който ще изплаща средствата. Необходимите средствата за работодателите ще бъдат обезпечени от фонд „ Безработица “ на държавното публично обезпечаване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР