Правителството прие Национална програма за първична профилактика на рака на

...
Правителството прие Национална програма за първична профилактика на рака на
Коментари Харесай

Приеха националната програма за профилактика на рак на маточната шийка

Правителството одобри Национална стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 - 2024 година Основните действия на Националната стратегия са ориентирани към продължение на необятната осведомителна акция за значимостта на рак на маточната шийка и опциите за първична профилактика посредством имунизация, заплатена с обществени средства, посредством идентифициране, консултиране и обгръщане с имунизацията против човешки папилома вирус на девойки сред 10 и 13-годишна възраст.

Данните за 2018 година демонстрират, че заболяемостта от рак на маточната шийка за България е 28.7 на 100 000 дами, при междинна за Европа - 13.4 на 100 000 дами.
Пътят за понижаване както на заболяемостта, по този начин и на смъртността от рак на маточната шийка, е профилактиката. Профилактичните ваксини против рак на маточната шийка имат над 90% резултатност.
По тази причина се планува Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка да бъде продължена и в интервала 2021 - 2024 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР