Правителството прие Наредба за стандартите за заплащане на труда на

...
Правителството прие Наредба за стандартите за заплащане на труда на
Коментари Харесай

Подобряват условията за заплащането на труда на служителите в социалните услуги

Правителството одобри Наредба за стандартите за възнаграждение на труда на чиновниците, осъществяващи действия по даване на обществени услуги, които се финансират от държавния бюджет. Това оповестиха от държавна осведомителна работа. С документа се дефинират минималните размери на самостоятелните съществени месечни работни заплати за всяка от групите длъжности във всички типове обществени услуги в процентно съответствие към минималната месечна работна заплата за страната.

Например, самостоятелната съществена месечна заплата за ръководителите на обществени услуги като терапия и рехабилитация и образование за придобиване на умения, не може да е по-ниска от 180 на 100 от минималната заплата. За експертите, които дават тези услуги, се предлага минималното възнаграждение да е 160 на 100 от минималната заплата за страната. За ръководители на обществени услуги за резидентна грижа за деца и пълнолетни хора с трайни увреждания се предлага минималната заплата да е минимум 220 на 100 от най-ниското заплащане в страната. Специалистите в тези услуги ще получават минимум 190 на 100 от минималната заплата.

Най-високи минимални размери на работните заплати се оферират за чиновниците в услугите, които дават интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа. За ръководители на такива услуги минималната месечна заплата не може да е по-ниска от 250 на 100 от откритата за страната минимална заплата. За експертите, предоставящи обществени услуги, месечното заплащане се предлага да е минимум 220 на 100 от минималната заплата.

Приемането на наредбата е регламентирано в Закона за обществените услуги. С приемането й ще се основат по-добри условия за възнаграждение на труда на чиновниците в обществените услуги, което е причина за повишение на тяхното качество и успеваемост. Ще се избегне и настоящето незаслужено състояние, при което заплащането на труда на експертите е съвсем изравнено с това на неквалифицирания личен състав. Чрез гарантирането на по-добри условия за възнаграждение се цели да се преодолее и отливът на експертите от бранша на обществените услуги към други по-добре финансирани браншове, което към сегашния миг е сериозен проблем.

Очаква се одобрените стандарти да имат отражение върху възнагражденията на към 16 000 чиновници, осъществяващи дейностите по даване на обществени услуги, финансирани от държавния бюджет. Стандартите ще се ползват от 1 януари 2022 година
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР