Правителството осигурява 400 млн. лв., с които да се финансират

...
Правителството осигурява 400 млн. лв., с които да се финансират
Коментари Харесай

Кабинетът одобри 400 млн. лв. за инфраструктурни проекти на общините

Правителството обезпечава 400 млн. лева, с които да се финансират планове на общините. Средствата са утвърдени на днешното съвещание на Министерския съвет като спомагателен трансфер по бюджета на Министерство на районното развиване. Осигурени са за сметка на преструктуриране на разноските по централния бюджет за 2024 година

Припомняме, че районното ведомство би трябвало да ръководи Фонд в размер на над 1 милиарда лева, с които да финансира планове на общините до 2026 година Конкретните обекти залегнаха в Бюджет 2024 година Министерството стартира да подписва съглашения с локалните управляващи в средата на февруари тази година.

С приемането на акта средствата за финансови разноски за осъществяване на общински планове ще се дават навреме при съществуване на подготвеност за тяхната незабавна реализация и при съблюдаване на условията на член 107 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година “, се показва в решението на Министерски съвет.

Допълва се, че осъществяването на плануваната капиталова стратегия за общините ще способства за възстановяване на инфраструктурното развиване на районите и възстановяване на благоустройствената среда в обитаемоте места.

Припомняме, че през последните 2 години локалните управляващи получиха поетапно към 418 млн. лева за ремонт на общински пътища, улична мрежа и ВиК инфраструктура. Последните 200 млн. лева бяха обезпечени в края на декември предходната година. С въпросните средства се зафорни драми през 2022 година по време на кабинета „ Петков “. Бившият районен министър Гроздан Караджов стартира да събира планове на локалната власт, които трябваше да бъдат финансирани от специалния Фонд на стойност 1 милиарда лева, който той искаше да сътвори.Тази концепция не се осъществя тогава, само че на процедура бе възродена от финансовия министър Асен Василев с Бюджет 2024 година

Промяната в този момент е, че общините може да финансират и основни поправки и реорганизация на здания обществена общинска благосъстоятелност, само че и планиране на обекти. Единствените критерии, заложени от Министерство на регионалното развитие, са свързани с това за плановете да има издадено годно позволение за градеж или на виза за планиране за обекта (при финансиране на проектиране).

В програмата за финансиране на капиталови планове според от категорията на общината са избрани оптимални прагове на стойностите, в границите на които следва да са плановете:
за общини с категория 1 – до 50 млн. лева.;за общини с категория 2 – до 30 млн. лева.;за общини с категория 3 – до 15 млн. лева.;за общини с категория 4 – до 10 млн. лева.;за общини с категория 5 – до 6 млн. лева
За общините с население по данни на Национален статистически институт над 180 000 души общата стойност на плановете е до 100 млн. лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР