Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република

...
Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република
Коментари Харесай

Вижте какво реши правителството днес

Правителството утвърди плана на Закон за държавния бюджет на Република България за 2018 година

Министерският съвет утвърди законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година, която съставлява претекстовете към законопроекта. В обновената бюджетна прогноза са показани средносрочните стопански вероятности и цели на държавното управление, както и главните параметри на бюджетната рамка за идната година.
През интервала 2018-2020 година държавното управление ще продължава да насочва своите старания в поддръжка на опазване на икономическата и финансовата непоклатимост, както и за основаване на условия за стопански напредък в сходство със заложените цели, цели и ограничения в Програмата за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017-2021 година.
Основните параметри на бюджетната рамка за интервала 2018-2020 година демонстрират реалистичност на фискалните цели при съблюдаване на откритите фискални правила. В обновената прогноза се резервират задачите за недостига по консолидираната фискална стратегия (КФП), заложени в пролетната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година, надлежно за 2018 и за 2019 година от 1% и 0,5% от Брутният вътрешен продукт и постигане на уравновесена бюджетна позиция през 2020 година, посредством придържане към плавни и премерени консолидационни стъпки в границите на 0,4-0,5% годишно за прогнозния интервал.
Политиката по приходите е насочена към поддържане на икономическия напредък, възстановяване на бизнес средата и поощряване на вложенията посредством опазване на ниски равнища на данъчните ставки на корпоративните налози и налозите върху приходите на физическите лица, ограничение на данъчните измами и повишение на макроикономическата и фискална резистентност в дълготраен проект. Приходната част на бюджета в средносрочен проект е с наклонност на понижение от 36,2% от Брутният вътрешен продукт за 2018 година до 35,5% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година. В средносрочен проект не се плануват обилни промени при налозите, които са един от главните принадлежности на фискалната политика. С цел постигане на минималните равнища на акцизните ставки в Европейски Съюз и в сходство с контрактувания временен интервал е признато поетапно увеличение на акцизната ставка на цигарите за постигане на минималния данък от 177 лева на 1000 къса към 01.01.2018 година.
Възможностите за финансиране на обществените разходни политики са лимитирани в рамките от 37,2% от Брутният вътрешен продукт през 2018 година до 35,5% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, съобразено със заложените цели за недостига по КФП и предстоящото равнище на приходната част на бюджета. Общите разноски по КФП в средносрочен проект демонстрират наклонност на понижение като % от Брутният вътрешен продукт и имат главен консолидационен принос за реализиране на задачите за недостига.
Приоритетите в Бюджет 2018 са фокусирани върху ограничения, свързани с продължение на промените в бранш „ Образование “, с защитата и сигурността, обществената и здравна политика, както и провеждането на Председателството на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година.
С Бюджет 2018 се обезпечава поддръжка за педагогическите експерти и привличане на младежи в специалността. Продължава стартиралото през 2017 година нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав в системата на междинното обучение за реализиране двойно нарастване на размера на средствата за хонорари до 2021 година, планувано в управническата стратегия на държавното управление. С цел обвързване на финансирането с качеството на образованието от 2018 година ще се извърши смяна в системата на делегираните бюджети, като финансирането няма да зависи единствено от броя на децата и учениците, а и от броя на паралелките, от спецификата на района, в който се намира учебното заведение, а в по-дългосрочен интервал – и от качеството на просветителния развой.
С Бюджет 2018 са обезпечени средства за поддържане и развиване на националните отбранителни качества и качествата, свързани с груповата защита, в това число и средства за осъществяване на утвърдените от Народното събрание капиталови планове за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби. Предвижда се увеличение на разноските за личен състав, нужни за осъществяването на политиките в региона на защитата и сигурността.
В обществената сфера от 1 януари 2018 година е планувано нарастване на компенсациите и помощите за развъждане на малко дете от една до две годишна възраст, за развъждане на дете по член 7, алинея 1 от Закона за фамилни помощи за деца и на минималния дневен размер на паричното обезщетение за безработица. През 2018 година се планува продължение на финансирането на обществените услуги „ Личен помощник “, „ Социален помощник “ и „ Домашен асистент “ за възстановяване качеството на живот на хората с увреждания, както и на деца, които се нуждаят от непрекъсната грижа в всекидневието си. Предвидено е и нарастване на средствата за личен състав за обществените служащи, с цел да бъде непокътнат административният потенциал и естественото действие на структурите към министъра на труда и обществената политика.
В сферата на опазването на здравето за 2018 година е планувано в допълнение право на разноски в размер на 400 млн. лева по бюджета на НЗОК. Като предпочитани посоки и действия остават незабавната здравна помощ, електронното опазване на здравето, майчиното и детско опазване на здравето, асистираната репродукция, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика. Ще се основат предпоставки за надзор и успеваемост на разноските в системата на здравното обезпечаване и за обезпечаване на качество на лекуването и достъп до здравна помощ. Допълнителни разноски са планувани и в поддръжка на признатата от Министерския съвет Концепция за развиване на системата за незабавна здравна помощ в Република България 2014-2020 година
Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година планува увеличение на размера на минималната работна заплата от 460 лева на 510 лева от 1 януари 2018 година, на 560 лева от 1 януари 2019 година и на 610 лева от 1 януари 2020 година.
Осигурителната политика за интервала 2018-2020 година планува опазване на съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното публично обезпечаване. За 2018 година се покачва размерът на осигурителната вноска за фонд „ Пенсии” на ДОО с един процентен пункт. За интервала 2018-2020 година се усилва минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, надлежно за 2018 година в размер на 510 лева.; за 2019 година – 560 лева.; за 2020 година – 610 лева, като отпада скалата за установяване на диференцирани минимални осигурителни приходи, съгласно облагаемия приход. Промяната в механизма ще докара до облекчение на администрирането на този тип приходи както за Национална агенция за приходите, по този начин и за задължените лица. От началото на 2018 година се планува и нарастване на минималния месечен размер на осигурителния приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители от 300 лева на 480 лв..
По отношение на пенсионната политика в интервала 2018-2020 година продължава увеличението на възрастта за придобиване право на пенсия от 1 януари всяка година с по 2 месеца за дамите и с по 1 месец за мъжете. Необходимият застрахователен стаж за придобиване право на пенсия и за двата пола продължава да се усилва с по 2 месеца всяка година до постигане на 35 години и 10 месеца за дамите и 38 години и 10 месеца за мъжете през 2020 година. Минималната възраст за пенсиониране на работещите в бранш „ Сигурност” продължава да се усилва с по 2 месеца до постигане на 53 години и 6 месеца през 2020 година.
През планувания интервал са разчетени средства за осъществяване на главната част от огромни планове по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 година като лот 3.1 и лот 3.3 от автомагистрала „ Струма “, рехабилитация на железопътната инфраструктура и уголемение на метрото в София. Оперативна стратегия „ Региони в растеж” също се характеризира със сериозен размер на разноски за инфраструктура.
Управлението на държавния дълг ще бъде в сходство с главните цели и правила на фискалната политика и ще регистрира положението и прогнозите в тригодишен небосвод на главните макроикономически индикатори. Към края на първото полугодие на 2017 година номиналният размер на държавния дълг понижава до 25 199,3 млн. лева спрямо равнището от 25 751,1 млн. лева, регистрирано в края на 2016 година, а към края на деветмесечието на 2017 година номиналният размер на държавния дълг възлиза към този момент на 23,5 милиарда лева, като въз основа на предстоящото осъществяване на дълговите параметри към края на бюджетната година се планува до доближи равнище от 23,6 милиарда лева или под прага на плануваното в Закона за държавния бюджет за 2017 година дългово ограничаване от 23,9 милиарда лв..
През 2018 година се възнамерява поемането на нов вътрешен държавен дълг под формата на ДЦК в размер до 1 милиарда лева за отчасти покриване на идните погашения по дълга на обща стойност от 1,6 милиарда лева, в това число 1,2 милиарда лева падежи на държавни скъпи бумаги на вътрешния пазар и 0,4 милиарда лева погашения по външни държавни заеми. Останалата част от 0,6 милиарда лева ще бъде покрита със средства, спестени от обезпеченото финансиране на планувания недостиг за 2017 година заради упованията за уравновесено бюджетно салдо към края на годината. Реализирането на негативно чисто дългово финансиране се чака да докара до понижение на държавния дълг до 23,5 милиарда лева към края на 2018 година или 22,3% от прогнозното равнище на Брутният вътрешен продукт.
При намаляващо съответствие на държавния дълг към прогнозния Брутният вътрешен продукт през тригодишния интервал се чака към края на 2020 година дългът да възлезе на 23,8 милиарда лева или 20% от Брутният вътрешен продукт, което се обуславя от усъвършенстваната бюджетна позиция на страната.

С промени в Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила се вкарват разпореждания на Директива 2013/59/Евратом

Правителството утвърди план на промени в Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила. Чрез тях се вкарват част от наредбите на Директива 2013/59/Евратом за установяване на съществени правила на сигурност за отбрана против заплахите, произлизащи от излагане на йонизиращо излъчване.
Директивата открива степенуван метод за регулаторен надзор като вкарва осведомителен, регистрационен и лицензионен режим при обстановки на планувано облъчване и дефинира условията и критериите за използването на тези режими. Въвеждането на регистрационен и осведомителен режим за избрани действия по потреблението на нуклеарната сила и йонизиращите лъчения (допълнително към съществуващия лицензионен режим) ще докара до доста ограничение на административното контролиране и усъвършенстване на административния надзор върху икономически действия.
Законодателните промени подхождат изцяло на Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност. Те ще има позитивен резултат за всички заинтригувани лица, чиито действия са свързани с потреблението на нуклеарната сила и йонизиращите лъчения.

Директорите на учебните заведения ще дефинират типа на детските помощи в натура

Директорите на учебните заведения и детските градини ще дефинират типа на месечните помощи за развъждане на дете и еднократната помощ за първокласници, когато те се дават в натура. Това плануват утвърдени от държавното управление промени в Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне, посредством които се вършат промени и в Правилника към Закона за фамилни помощи за деца.
Измененията са по отношение на осъществяването на Механизма за взаимна работа на институциите за попречване на отпадането на децата от просветителната система. Тяхната цел е да се регламентира по-добрата обязаност сред заплащането на помощите и визитата на децата в учебно заведение, както и да се подсигурява, че помощите ще бъдат съобразени с потребностите на децата и ще се употребяват по предопределение.
Помощите в натура за цялостно или отчасти заплащане на такси за детска ясла или градина, детска кухня или столово хранене ще се дават посредством възнаграждение на съответните такси или средства от съответните дирекции „ Социално подкрепяне “. Същият ред ще се регламентира и за помощите в натура за цялостно или отчасти възнаграждение на присъединяване на детето в проведени от училището/детската градина мероприятия (екскурзии, визити на исторически, културни и други обекти, лагери и др.).
С други текстове се уточняват разпореждания, регламентиращи бранша на обществените услуги. Урежда редът, методът и методиката, по които доставчиците на обществени услуги ще изготвят самостоятелната оценка на потребностите от поддръжка и самостоятелен проект за прилагане на обществени услуги, както и тяхното наличие. Прецизира се отчитането на заетостта на обществената услуга, когато е делегирана от страната активност. Регламентира се наличието на информацията, която всеки снабдител следва да даде на евентуалните консуматори на обществени услуги и на дирекции „ Социално подкрепяне “. Урежда се и опцията за удължение на периода на контракта за прилагане на обществени услуги въз основа на оценка на резултатите от осъществяването на самостоятелния проект и желанието на потребителя.

Подсилва се потенциалът на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в региона на кибер сигурността

Правителството усили с един командированите от европейските институции чиновници, които ще подкрепят Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. С решението ще бъдат подкрепени компетенциите на България в региона на кибер сигурността, като за задачата към Постоянното посланичество на България в Брюксел ще бъде командирован чиновник на Генерална дирекция „ Компютърни мрежи, наличие и технологии “ (DG CNNECT) на Европейската комисия.
От 1 януари 2018 година страната ни ще ръководи „ Хоризонтална група по кибер сигурност “, която е работен орган към Съвета на Европейски Съюз. Работната група ще преглежда предложение за проверка на регламента за Европейската организация за мрежова и осведомителна сигурност и сертификация на софтуерни артикули, както и проверката на европейската тактика за кибер сигурност. Предложенията бяха оповестени от Европейската комисия на 13 септември 2017 година Очаква се Българското председателство да реализира общ метод в преговорния развой по досието.
С решението се усъвършенстват отговорностите на дипломатическите чиновници в Постоянното посланичество на Република България към Европейски Съюз в Брюксел, а броят на подпомагащите Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз чиновници се усилва от 11 на 12 души.

Правителството одобри Национален проект за противопоставяне на тероризма

Министерският съвет одобри Национален проект за противопоставяне на тероризма. Документът е направен в отговор на устойчивото повишаване на равнищата на терористична опасност в международен мащаб и в осъществяване на разпореждания на законите за противопоставяне на тероризма и за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност.
Основни цели на проекта са обезпечаване на непрекъсната и съответна отбрана на жителите, територията и националните ползи на България против терористични закани, съгласуване на дейностите на способените държавни органи и предварителна защита посредством определяне и премахване на факторите, способстващи осъществяването на тероризъм.
Планът основава организация за обявяване, информиране, реагиране и ръководство на силите и средствата за попречване и обезвреждане на терористични закани и за преодоляване на обстановката и очистване на следствията при сбъднат терористичен акт.

Правителството одобри два стратегически документа за ръководството на средствата в „ Сребърния фонд “

Правителството одобри Дългосрочна капиталова политика на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система (т. нар. „ Сребърен фонд”) и Средносрочна тактика за вложение на средствата на от него за интервала 2018-2020 година
Двата документа са утвърдени от Управителния съвет на Фонда и плануват опазване на прилагания до момента закостенял метод активите да се ръководят при съблюдаване правилата на надеждност, ликвидност и бистрота.
Настоящите пазарни условия не допускат реализирането на висока рентабилност при мечтаните ниски равнища на капиталов риск, заради което най-хубавата опция за вложение на средствата на фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в Българската национална банка или други принадлежности по сметки в нея.
Дългосрочната капиталова политика и средносрочната тактика за вложение на средствата за интервала 2018-2020 година на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система ще бъдат обновени годишно в сходство с трендовете на финансовите пазари и при оценка на риска, и надлежно ще бъдат внасяни за разглеждане и приемане от Министерския съвет. Този метод разрешава своевременното и съответно предефиниране на капиталовата политика и средносрочната тактика при настъпили промени в пазарната среда.

62 деца ще получат лични пенсии

62 деца без право на наследствена пенсия от умрял родител ще получат лични пенсии в размер на 108,88 лева месечно, реши държавното управление.
Пенсиите са в размер на 90 на 100 от обществената пенсия за напреднала възраст и ще се изплащат от 1 ноември. С отпущането им ще бъдат подкрепени 37 фамилии, останали в затруднено финансово състояние.

За строителството на път се изключват земи от горския фонд

Правителството одобри решение за изключване на 1,4 дка гори и земи от горския фонд поради строителството на втория стадий от път ІІ-99 „ Вариант Алепу “. Поземлените парцели – обществена държавна благосъстоятелност, се намират в Созопол. Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще заплати съответните цени за смяната на предназначението на парцелите и за компенсационно залесяване.
Кабинетът даде единодушието си „ Холдинг БДЖ “ ЕАД да продаде на община Димитровград посредством директно договаряне постройка с повърхност 33 кв. м в града. Имотът не е нужен за активността на сдружението и генерира разноски за поддръжка. Продажбата му ще обезпечи финансов запас в „ Холдинг БДЖ “, което е продължение на политиката за увеличение на приходите на държавното сдружение.

Одобрени са резултатите от съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди отчет за резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 10 октомври в Люксембург. На него министрите на финансите разискаха тематиката за данъчното облагане на цифровата стопанска система и обмениха отзиви за направените заключения от Европейския учебен срок през 2017 година Съветът утвърди мандата на Европейски Съюз за съвещанието на министрите на финансите и шефовете на централните банки на страните от Г-20 и за годишните срещи на МВФ сред 12 и 15 октомври във Вашингтон. ЕКОФИН утвърди също заключенията по отношение на финансирането на битката с изменението на климата за 23-ата сесия на Конференцията на страните към Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменението на климата. По време на съвещанието Европейската комисия показа своето законодателно предложение за дефинитивна система на Данък добавена стойност.
Съветът „ Правосъдие и вътрешни работи “ заседава на 12 и 13 октомври в Люксембург. В част „ Правосъдие “ бяха прегледани въпросите за основаването на Европейската прокуратура, обезпечаването и конфискацията и европейската осведомителна система за регистрите за съдимост. Съветът одобри плана на Регламент за основаване на Службата на Европейския прокурор в изискванията на засилено съдействие с присъединяване на 20 държави-членки. Очаква се Службата да стартира да действа през 2020 година На съвещанието България съобщи желанието си по време на своето Председателство на Съвета да работи предпочитано за предприемането на нужните дейности, свързани с институционализирането и действието на Службата и за създаване на връзките с неучастващите страни членки и партньорските институции и служби, в това число Евростат и ОЛАФ.
На 13 октомври се организира съвещанието на Съвета по околна среда. На него беше реализиран общ метод по две от основните климатични досиета, които се отнасят до секторите отвън Схемата за търговия с излъчвания. Като предстоящ ръководител на Съвета България изрази подготвеност да продължи да работи за постигането на бърз прогрес по досиетата и при положение, че Естонското председателство не успее да завърши работата по тях, да завърши договарянията.

Създаден е Консултативен съвет по надзор и одит в обществения бранш

Правителството сътвори Консултативен съвет по надзор и одит в обществения бранш. Основната му цел е съгласуване и синхронизиране на използваното законодателство и методология, на годишните проекти и продан на информация, както и реализиране на нужните контакти с интернационалните сътрудници. Със основаването му се цели също възстановяване на координацията и взаимоотношенията сред главните контролни органи в обществения бранш.
В консултативния съвет ще вземат участие министърът на финансите, ръководителят на Сметната палата, началникът на кабинета на министъра на финансите, шефът на Агенцията за държавна финансова ревизия, изпълнителните шефове на ИА „ Одит на средствата от Европейския съюз “, на ИА „ Сертификационен одит на средствата от европейските аграрни фондове “, на Агенцията само че публични поръчки, ръководителят на Главния инспекторат към Министерския съвет и шефът на дирекция „ Методология на контрола и вътрешен одит “ в Министерството на финансите.
Съветът ще спомага при провеждането и координацията на активността в региона на вътрешния надзор в обществения бранш, като по този начин ще способства за по-ясно разделяне на отговорностите на контролните институции и функционалности в обществения бранш. Организацията на активността и административното обслужване на Съвета ще се реализира от отдел „ Методология на контрола “ в дирекция „ Методология на контрола и вътрешен одит “ в Министерството на финансите.

1 млн. лева за спешно възстановителна активност са отпуснати от държавното управление на общините Бургас и Камено

Двете общини, потърпевши най-тежко от пороите на 25 октомври т. година, получават 1 млн. лева от държавното управление за превъзмогване на последствията от бедствието.
На община Камено се дават 600 000 лева, а на община Бургас – 400 000 лева, за почистване на пътната мрежа, речните кревати и деретата от наноси и дървесна маса, както и за наложително възобновяване на повредените здания и инфраструктурни обекти. По този метод ще се подкрепи възобновяване на естествения темп на живот в засегнатите територии.
Сумата ще бъде обезпечена от запаса за непредвидени и неотложни разноски по Закона за държавния бюджет.

Правителството одобри план на промени в:
Закона за налог върху добавената стойност


Министерският съвет одобри план на Закон за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС). С плана се усъвършенства данъчното законодателство за премахване на неясноти и улеснение на практическото му използване.
Предлагат се текстове, които категорично регламентират случаите, в които отпада задължението за осъществяване на годишна промяна. Прецизирани са наредбите, свързани с промяна на употребен данъчен заем за недвижими парцели и с освобождението от облагане с Данък добавена стойност на доставката на „ универсална пощенска услуга “. Целта е да не се позволява по-широко пояснение на освобождението, планувано в Директива 2006/112/ЕО.
Допълнени са и текстовете, които квалифицират златните монети като капиталово злато. В законопроекта е допълнена наредбата за регистрация по Данък добавена стойност, с която данъчно задължените лица се задължават да подадат заявление за регистрация в 7-дневен период от датата, на която, въз основа на размера и характера на осъществяваната активност, може да направи обосновано съмнение, че ще доближат облагаем оборот от 50 000 лева или повече в границите на настоящия и идващия месец. Предложението има за цел да противодейства на лицата, които заобикалят регистрация по ЗДДС при осъществяване на облагаема активност за избран интервал от годината (осъществяване на активност в сезонни обекти в границите на 2-3 месеца годишно), което постанова и намаляването на периода за подаване на заявление за регистрация от 14 на 7 дни. Предлага се и анулация на наредбата, с която се изисква поръчителство при съществуване на неуредени отговорности, с оглед регистрация по закона.
Прецизирана е наредбата, предвиждаща поръчителство при доставки на течни горива, като при избрани условия отпада задължението за даване на обезпечения от крайните консуматори – лица, които не търгуват, а единствено директно използват течни горива.
В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта са препоръчани промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, Закона за пощенските услуги, Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за налозите върху приходите на физическите лица, Закона за локалните налози и такси, Закона за счетоводството и Закона за ограничение на заплащанията в брой.

В Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС):

Допълва се определението за тютюневи произведения, като в обсега за облагане на тютюневите произведения попадат и препаратите за пушене с водна лула (наргиле), които с изключение на тютюн или заместители на тютюна (изделия въз основата на растения, билки или плодове, или произведения в твърдо състояние), съдържат и ароматизиращи сиропи.
Въвежда се възбрана за издание на разгласи или известия в електронен тип, посредством които се оферират за продажба акцизни артикули без бандерол и за които акцизът не е обезщетен. Пощенските оператори се задължават да изискват от подателите да заявяват, че изпращаните акцизни артикули или боклуци от тютюн са с заплатен, начислен или гарантиран данък, както и че същите са с бандерол, когато подобен е наложителен.
Предложена е смяна по отношение на новите Правила за търговия с природен газ, които плануват всички лица, извършващи покупко-продажби с природен газ, да подписват контракти с операторите на газопреносните и газоразпределителните мрежи за контролиране на енергийните потоци. С смяната операторите на тези мрежи се задължават да дават информация в Агенция „ Митници “ на електронен притежател, която да съдържа данните от средствата за комерсиално премерване за реализиране на ефикасен надзор. Предлага се основаване на нова наредба във връзка с отпечатването на бандеролите, поради характерната им роля според националното ни законодателство. Необходимо е отпечатването им да се реализира под прецизен надзор от страна на Министерството на финансите. Промяната ще сътвори условия за по-голяма еластичност при производството на бандероли и ще разреши навреме осъществяване на условията на Директива 2014/40/ЕС по отношение на производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях произведения.

В Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ):

Предлага се от 2018 година годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за общественото обезпечаване, както и декларацията по член 55, алинея 1, която се изготвя и подава от предприятията и самоосигуряващите се лица – платци на приходи, задължени да удържат и внасят налози, да се подават единствено по електронен път.
Във връзка с увеличаващия се брой данъчни заявления, подадени по електронен път и наклонността към прекосяване към електронно подаване на всички заявления и информации, свързани с облагането, отпада съществуващата в закона отстъпка от 5% върху налога за довнасяне при подаване по електронен път на годишната данъчна декларация.
За облекчение на локалните физически лица при декларирането на приходи от източници в чужбина, условието на закона за използване към годишната данъчна декларация на „ удостоверения “ за импортирания в чужбина налог и наложителни осигурителни вноски, издадени от способените управляващи на другата страна, се заменя с условие за използване на „ доказателства “.
В законопроекта се планува локалните физически лица да могат да заявяват в годишната си данъчна декларация добитите през годината, включително и за 2017 година, необлагаеми приходи по член 13 от ЗДДФЛ, полученото имущество по завещание, завет и подаяние, както и полученото имущество с възобновено право на благосъстоятелност по реда на нормативен акт.

Срокът за подаване на справката по член 73, алинея 1 от ЗДДФЛ, която се дава от предприятията и самоосигуряващите се лица – платци на приходи, за изплатените през годината приходи на физическите лица, се трансформира от 30 април на края на месец февруари.

В Закона за локалните налози и такси:

„ Специализираните ремаркета за транспорт на тежки или извънгабаритни товари “ отпадат като термин в наредбите на член 55 от ЗМДТ. Предлага се всички типове ремаркета да се таксуват единствено в състав с моторното транспортно средство категория N.
Електрическите транспортни средства категории L5е, L6е и L7е, избрани в член 4 от Регламент (ЕС) № 168/2013, се освобождават от налог върху транспортните средства. Прецизира се заплащането на налог върху таксиметров транспорт на пасажери, с което се реализира цялостно координиране сред Закона за автомобилните транспорти и ЗМДТ.

В Закона за счетоводството:

Предложените промени уточняват и допълват някои разпореждания за по-ясното им схващане и използване в практиката. Прецизира се определението за „ чисти доходи от продажби “ и се привежда в сходство с европейското законодателство.
Уточнява се, че когато използваната счетоводна база на предприятието са Международните счетоводни стандарти, те се ползват в тяхната целокупност, по този начин, както са признати и без промени. Уточнението се постанова по отношение на неизясненост по отношение на използването на някои разпореждания от Закона за счетоводството (Директива 2013/34/ЕС), които се разграничават от наредбите на Международните счетоводни стандарти.

В Закона за ограничение на заплащанията в брой:

Предлага се нормативно регламентираният предел за ограничение на заплащанията в брой в страната да се понижи от 10 000 лева на 5000 лева Промяната цели понижаване на сивата стопанска система и е в сходство с наложилата се процедура в другите страни членки на Европейски Съюз, където прагът за заплащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро. Ограничението ще се ползва и в случаите на заплащания в задгранична валута, когато левовата им равноценност е равна на или надвишава 5000 лева по курса на Българска народна банка в деня на заплащането. Мярката ще подтиква настоящото отразяване на паричните потоци посредством първоначални счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по покупко-продажби сред лицата, участници в стопанския оборот. По отношение на икономическите оператори и на жителите не се чака нарастване на административната тежест, надлежно във връзка с администрацията не се чака нарастване на разноските за администриране на препоръчаната смяна.
За използване на препоръчаните промени в плана на ЗИД на ЗДДС не са нужни спомагателни бюджетни средства за създаване на административен потенциал и техническа обезпеченост. Ефектът върху бюджета от препоръчаната със законопроекта смяна в ЗДДФЛ за отпадане на регламентираната отстъпка от налога за довнасяне по годишна данъчна декларация се прави оценка на спомагателни доходи в размер на 1,2 млн. лева за 2018 година. Другите предлагани промени се чака да окажат нищожен резултат върху приходите от налози, който на този стадий не може да бъде изчислен с акуратност.
С плана не се вкарват в националния юридически ред нови правила на правото на Европейския съюз.

Одобрени са българските делегации за съвещанията на междуправителствените комисии за икономическо съдействие с Унгария и с Беларус

Министерският съвет утвърди позициите и съставите на българските делегации за две междуправителствени комисии за икономическо съдействие.
На 2 и 3 ноември в София ще се организира първото съвещание на Междуправителствената българо-унгарска комисия за икономическо съдействие. Форумът ще се ръководи от българския министър на стопанската система Емил Караниколов и унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто. Ще бъдат разисквани въпроси в региона на взаимната търговия и вложенията, енергетиката, превоза, известията и осведомителните технологии, туризма и други Предвижда се Комисията да набележи ограничения за разширение на съдействието и деловите връзки сред двете страни в областите от съвместен интерес.
Седмата сесия на Междуправителствената българо-белоруска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо съдействие ще се организира от 8 до10 ноември в Минск. Ще я ръководят заместник-министърът на стопанската система на България Александър Манолев и заместник-министърът на външните работи на Беларус Олег Кравченко. Ще бъдат разисквани въпроси, свързани с търговията, селското стопанство, осведомителните технологии и известия, образованието и науката, защитата и други

Одобрен е планът на закон за бюджета на НЗОК за 2018 година

Правителството утвърди законопроекта за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година и предлага на Народното събрание да го одобри.
В законопроекта са планувани 3 859 978 хиляди лева доходи и прехвърляния. Здравноосигурителните доходи са в размер на 3 818 478,0 хиляди лева, от които 2 556 292,0 хиляди лева са доходи от здравноосигурителни вноски и 1 262 186,0 хиляди лева са прехвърляния за здравно обезпечаване.
Разчетените средства за здравноосигурителни вноски в размер на 2 556 292 хиляди лева са с 276 562 хиляди лева повече в съпоставяне със същите през 2017 година Разходите и прехвърлянията са в размер на 3 859 978 хиляди лева, в това число разноски в размер на 3 858 395 хиляди лева, което е с 409 633 хиляди лева повече по отношение на Закона за бюджета на НЗОК за 2017 година
Разпределението на средствата за здравноосигурителни заплащания е следното:
1. За медицински действия – 2 337 060,7 хиляди лева, в т. ч: първична извънболнична здравна помощ – 207 200 хиляди лева.; профилирана извънболнична здравна помощ (вкл. за сложно диспансерно/амбулаторно наблюдение) - 222 300 хиляди лева, медико-диагностична активност - 83 000 хиляди лева, болнична здравна помощ - 1 824 560,7 хиляди лева
2. За дентални действия - 157 000 хиляди лева
3. За лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели - 1 098 000 хиляди лева, като включително се включват здравноосигурителните заплащания за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване на територията на страната – 718 000 хиляди лева.; лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести в изискванията на болнична здравна помощ, които НЗОК заплаща отвън цената на оказваните медицински услуги – 282 000,0 хиляди лева.; медицински произведения, прилагани в болничната здравна помощ - 98 000 хиляди лева
В сферата на денталната помощ е заложено обезпечаване на 6,5 млн. Броя дентални действия, което е с 2,6 млн. повече от миналата година.
Заложеният в плана запас за 2018 година е в размер на 114 554,3 хиляди лева, което съставлява три на 100 от сумата на приходите от здравноосигурителни вноски и прехвърлянията за здравно обезпечаване. В хода на 2018 година с тях ще се подсигурява резистентност и равномерност на здравноосигурителните заплащания.
С плана се оферират и промени и допълнения в Закона за здравното обезпечаване. Прецизират се функционалностите на Надзорния съвет и на шефа на НЗОК. Дава се право на НЗОК да придобива недвижими парцели за потребностите на НЗОК, и при неговото осъществяване в дълготраен проект ще се търсят финансово най-ефективните решения за НЗОК.
Предлагат се промени, с които се подсигурява посочването на регистриран документ при заплащането на потребителската такса на лечебните заведения от НЗОК, както и правото на достъп до наличната информация за употребената от лицата дентална помощ, а освен до здравната такава, каквато е настоящата наредба.
Очакваните резултати от приемане на законопроекта са свързани с реализиране на по-ефективно систематизиране на финансов
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР