Правителството одобри на заседанието си днес проект на Закон за

...
Правителството одобри на заседанието си днес проект на Закон за
Коментари Харесай

Правителството прие промени в Закона за обществените поръчки заради ПВУ и ОИСР

Правителството утвърди на съвещанието си през днешния ден план на Закон за изменение и допълнение на Закона публичните поръчки (ЗОП), оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). Предложени са четири групи промени: за осъществяване на задължения по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ); за подготовката за участието на страната ни в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР); за възстановяване на сходството на българското с европейското законодателство; за разрешаване на установени проблеми в практиката на възложителите.

Предвидени са ограничения за понижаване на неконкурентното възлагане при потребление на процедури на договаряне без съобщение , като е прецизирана дефиницията на " изключителни условия " в§ 2, т. 17 от Допълнителните разпореждания на Закон за обществените поръчки. Така се цели да бъде лимитирано използването на тези процедури в следствие от недобро обмисляне и подготовка от страна на възложителя. Предложено е и двойно нарастване на глобите при нарушавания на разпоредбите за възлагане.

Предвидена е и опция да се изисква аргументация за извънредно удобни оферти и при подадени единствено една или две предложения. В тези случаи параленост би трябвало да се прави с оповестената планирана стойност, а когато това е неприложимо (например при единични цени, отстъпки, надценки и др.) - с друга, авансово оповестена от възложителя справедлива база за съпоставяне.
 Оттеглят измененията за публичните поръчки в опазването на здравето
Оттеглят измененията за публичните поръчки в опазването на здравето

След среща с Асен Василев

Въвежда се също обвързване за обществените възложители да слагат екологични условия при възлагане на поръчки за доставки и услуги над избрани прагове.

Предложени са още промени по отношение на практическото използване на закона. Прецизира се член 117а от Закон за обществените поръчки за превъзмогване на спорно пояснение по отношение на опцията за индексиране цените на контракти при инфлация, когато за съответния предмет няма утвърдена методика. Предвижда се размерът на нарастването да се открива във всеки съответен случай въз основа на показаните доказателства.

Заложено е и основаване на експертен съвещателен съвет към министъра на финансите като консултативен орган по реализирането на надзор за публичните поръчки.
 Регионалният министър се закани да не работи на парче
Регионалният министър се закани да не работи на парче

Нов фонд за общините и нови публични поръчки за пътното поддържане са във фокуса на програмата му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР