Правителството одобри доклада за резултатите от заседанието на Съвета на

...
Правителството одобри доклада за резултатите от заседанието на Съвета на
Коментари Харесай

Министерският съвет одобри резултатите от заседанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда 

Правителството утвърди отчета за резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, извършено на 24 октомври 2022 година в Люксембург.

Министрите одобриха изводи, които служат като обща преговорна позиция на Европейския съюз за 27-ата конференция на Организация на обединените нации по изменението на климата в Шарм ел-Шейх, Египет. Съветът акцентира, че уговорките за понижение на излъчванията следва да се засилят с оглед постигането на индикативната цел от Парижкото съглашение за понижаване на световното стопляне до 1,5°С над равнищата от прединдустриалния интервал и обвързваните с него траектории на излъчванията на парникови газове в международен мащаб. Съветът удостовери и поетия от Европейски Съюз и неговите страни членки ангажимент за увеличение на интернационалното финансиране на битката с изменението на климата.

Бяха утвърдени и изводи по отношение на позицията на Европейски Съюз за идните договаряния на 15-ата конференция на Организация на обединените нации по биологично многообразие на Организация на обединените нации през декември т.г. в Монреал, Канада. България съобщи поддръжка за създаването на Глобална рамка за биологичното многообразие като упорит документ, ориентиран към запазване и възобновяване на природата в международен мащаб.

Министрите разискаха предлагането за преразглеждане на Директивата по отношение на излъчванията от индустрията, което е част от ограниченията на Съюза за справяне със замърсяването от огромни промишлени съоръжения. България приветства упования принос на законодателните промени към ефикасното потребление на ресурсите и кръговата стопанска система. Същевременно изрази угриженост по отношение на разширението на обсега на директивата във връзка с селскостопанските действия.

Дискусия се организира и по предлагането за Регламент по отношение на условията за екопроектиране на устойчиви артикули. Страната ни оцени позитивно използването на регламента към съвсем всички категории артикули и заложените условия за екопроектиране, както и въвеждането на дигитален продуктов паспорт.

България поддържа показаната от Словения осведомителна нота за усилване на ранните дейности, готовността и реакцията на Европейски Съюз за справяне с последствията от изменението на климата, като показа опасенията във връзка с засушаването и дефицита на вода и акцентира смисъла на съответното финансиране за справяне с тези провокации.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР