Правителството одобри 7.5 млн. лв. за Университета за национално и

...
Правителството одобри 7.5 млн. лв. за Университета за национално и
Коментари Харесай

Правителството одобри 7.5 млн. лв. за УНСС

Правителството утвърди 7.5 млн. лева за Университета за национално и международно стопанство (УНСС), оказва се преди началото на държавното съвещание, оповестява " Нова телевизия ".

" Миналата седмица бяхме там в университета, изговорихме всичко. Нашият ангажимент е 7.5 млн. лева Днес го гласуваме, уповавам се да ни подкрепите ", съобщи министър председателят Бойко Борисов.

На 23 април, управлението на университета изпрати отворено писмо до медиите, в което се желаеха пари от страната за покриване на отговорности за дотъкмяване на новия образователен корпус. Предупреждаваше се, че в противоположен случай сметките на университета може да бъдат запорирани и да се стигне до фактическа несъстоятелност.

Искането на университета беше за 10.3 млн. лв., с цел да бъде приключен и оборудван новият корпус. Строителството, чийто реализатор е консорциум сред компаниите " Главчев инженеринг " ЕООД и " Вамос " ООД, е почнало през декември 2016 година и трябваше да завърши през юни т.г. Част от финансирането е по оперативна стратегия " Региони в напредък " - 4.5 млн. лв., а останалата - 7.5 млн. лв. - ангажимент от страна на страната, като съгласно управлението на УНСС са обещани траншове от по 2.5 млн. лв. всяка година. В позицията се съобщаваше, че страната не е превеждала средствата, които е дала обещание, незабавно изиска не 7.5, а 10.3 млн. лв., с цел да не се провали планът.

Два дни по-късно министър председателят беше на място и прегледа градежа, след което даде обещание да бъдат отпуснати 7.5 млн. лева - контрактуваната сума през 2016 година Така управлението на университета ще би трябвало да откри 1.2 млн. лв. за спомагателните разноски по градежа и най-малко 450 хиляди лв., с цел да покрие финансовите корекции, които са наложени поради нередности при усвояването на финансирането от 4.5 млн. лв. по оперативна стратегия " Региони в напредък ". За оборудването и обзавеждането на корпуса, в който се чака да се образоват 2 хиляди студенти, ще се търси финансиране от страната. Прогнозната стойност на тези разноски е 1.5 млн. лв..

" Другата сряда МОН ще вкара още 20 млн. лева за учебни рейсове, с цел да обменим парка, където има потребност. Отпускаме и 2 млн. лв. за ремонт на Националната библиотека ", добави Борисов. Той публично разгласи и кандидатурата на България за седалище на Европейския орган по труда.

Ремонтът на покрива на националната библиотека " Св. Кирил и Методий " стартира на 3 април. Той ще продължи 90 дни, цената му е 782 400 лева, а част от покрива ще бъде снабдена със оборудване за снайперисти. Компанията, която е ангажирана за ремонта, е " Биас-С " ООД. Ще бъде сменена отлепилата се предходната година каменна пластика, както и огромният оберлихт - плоскостите от транспарантния покрив. През февруари, 2017 година няколко от тях паднаха и раниха човек, а през 2016 година покривът протече след значителни дъждове. По време на ремонтните действия библиотеката няма да стопира да работи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР