Правителството на Сомалия съобщи, че един от съоснователите на ислямистката

...
Правителството на Сомалия съобщи, че един от съоснователите на ислямистката
Коментари Харесай

В Сомалия убиха съоснователя на групировката Ал Шабаб

Правителството на Сомалия заяви, че един от съоснователите на ислямистката въоръжена формация " Ал Шабаб " - Надир е бил погубен при взаимна интервенция с интернационалните сътрудници през уикенда , предава Ройтерс.

Сомалийските сили за сигурност акцентираха триумфите, реализирани през последните седмици против свързаната с " Ал Кайда " формация, до момента в който се биеха дружно с локалните групи за самозащита.

" Ал Шабаб " продължава да прави смъртоносни офанзиви, в това число две предишния петък, при които починаха минимум 16 души , и друга в понеделник, при която полцията заяви, че са починали минимум петима.

Министерството на информацията на Сомалия сподели в изказване късно в неделя, че интервенцията, при която е погубен съоснователя на " Ал Шабаб " Надир, е осъществена в събота . В изказването се споделя, че той е бил основен прокурор на групировката и се е очаквало да замести водача на " Ал Шабаб " Ахмед Дирие, който е болен.

" Смъртта му е " отстранен бодил " за сомалийската нация ", се споделя в изказването на министерството. " Правителството е признателно на сомалийския народ и интернационалните ни другари, чието съдействие улесни убийството на този водач, който беше зложелател на сомалийската нация. "

Армията на Сомалия е подкрепена от американски войски и дронове и мироопазваща задача на Африканския съюз. Не е ясно кои интернационалните сътрудници са взели участие в интервенцията, при която е погубен Надир. " Ал Шабаб " не разяснява гибелта му.

Бунтовниците от " Ал Шабаб " са умъртвили десетки хиляди хора при бомбени атентати от 2006 година насам в битката си да смъкват подкрепяното от Запада централно държавно управление на Сомалия и да приложат своето тълкувание на ислямските закони.

Президентът на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд, определен от депутатите през май, след три години, през които неговият предходник, обхванат от политически битки, не подхващаше доста дейности против " Ал Шабаб ".

При офанзивата на " Ал Шабааб " в понеделник две коли бомби в централния град Беледуейн убиха минимум петима души , в това число бойци и локални чиновници, сподели полицейски чиновник пред Ройтерс, добавяйки, че повече от 10 други са били ранени и броят на жертвите може да нарасне.

Потърсен за коментар, представителят на военните интервенции на " Ал Шабаб " сподели, че грировката стои зад офанзивата в Беледуейн, при която съгласно него са били убити десетки хора, в това число държавни чиновници и бойци.
 21 починали и 106 избавени след заложническата драма в Сомалия
21 починали и 106 избавени след заложническата драма в Сомалия

30 часа продължи акцията на ислямистите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР