Правителството на северната италианска област Венето ще представи още утре

...
Правителството на северната италианска област Венето ще представи още утре
Коментари Харесай

Властите във Венето готови със законопроект за регионална автономия

Правителството на северната италианска област Венето ще показа още на следващия ден законопроект за разширение на районната автономност, сподели през днешния ден губернаторът на региона Лука Дзайя след изключително съвещание на държавното управление, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС.

То се състоя ден след референдумите във Венето и в другата огромна северна област - Ломбардия, за приемане на повече автономност. Във Венето 98,1 на 100 от гласувалите дадоха отговор с "да ", като във вота участваха 57,2 % от гласоподавателите. В Ломбардия за автономност се изрекоха 95,3 на 100 при 38,4 % изборна интензивност. Според Дзайя законопроектът, който ще бъде показан на централното държавно управление в Рим, ще постави началото на договаряния с страната. "След това той ще бъде изпратен в районния съвет за дефинитивно утвърждение и ще стане контракт, който ние ще предложим на държавното управление. Вярвам, че Рим ще одобри за сведение всичко, което става в този момент. Това е доста значима страница от историята ", сподели губернаторът.

Той за следващ път акцентира, че законопроектът ще планува "предаването на региона на всички 23 планувани от конституцията компетенции от центъра ", а също по този начин запазването на 90 на 100 от данъчните доходи в районната хазна, както планува самостоятелният статут на прилежащата област - Трентино. "Ако Рим не одобри нашите претенции, това ще бъде драматичен сигнал за страната, тъй като ще опонира на демокрацията ", сподели Дзайя, представен от ДПА. По-рано през днешния ден водачът на дясната италианска партия "Северна лига " Матео Салвини сподели през кореспонденти в Милано, че референдумите в две италиански области, искащи повече автономност, бяха "урок по народна власт за Европа ".

"Това е победа освен за Северната лига, само че и за народа ", писа той в Туитър малко по-рано. Според него 5-те и половина милиона жители на Ломбардия и Венето, дали своят вот за повече автономност във вчерашните референдуми, са дали началото на развой на смяна изпод нагоре. Двете богати северни италиански области, които дават до 30 % от брутния вътрешен артикул на Италия, желаят да имат повече надзор върху данъчните приходи и да имат по-голямо въздействие върху политики като имиграцията, сигурността, образованието и околната среда.

За разлика от референдума в испанската самостоятелна област Каталуния, италианските референдуми не бяха за самостоятелност, а имаха съвещателен темперамент и бяха утвърдени от конституционния съд. "Имам значимата задача да извърша историческия мандат, който милиони хора в Ломбардия дадоха за приемане на действителна автономност ", съобщи губернаторът на Ломбардия Роберто Марони, представен от ДПА.

Италианското държавно управление досега не е коментирало резултатите от двата референдума. В Ломбардия за първи път в Италия гласуването беше електронно. Критици на референдумите показаха, че в гласуването е имало механически проблеми и че високата цена за плебисцита не е оправдана, в случай че държавното управление в Рим не е длъжно да се преценява с резултатите от вота, а и тъй като районите могат да желаят повече автономност и без референдум.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР