Правителството на САЩ трябва да прекрати съдебното преследване срещу съоснователя

...
Правителството на САЩ трябва да прекрати съдебното преследване срещу съоснователя
Коментари Харесай

Медийни организации към САЩ: Спрете съдебното преследване срещу Асанж

Правителството на Съединени американски щати би трябвало да приключи правосъдното гонене против съоснователя на " Уикилийкс " Джулиан Асанж, защото това подкопава свободата на медиите, считат медийните организации, които първи му помогнаха да разгласява изтекли дипломатически грами.

На днешния ден преди дванадесет години " Гардиън ", " Ню Йорк Таймс ", " Монд ", " Шпигел " и " Ел Паис " си сътрудничат, с цел да разгласяват фрагменти от 250 000 документа, получени от Асанж в границите на приключването на информация " Кейбългейт ". Материалите, изтекли в " Уикилийкс " от тогавашния американски боец Челси Манинг, разкриват вътрешната работа на американската дипломация по света.

Редакторите и издателите на медийните организации, които първи разгласиха тези разкрития, се сплотиха, с цел да се опълчват обществено на проектите за покачване на обвинявания против Асанж по закон, предопределен за гонене на шпиони от Първата международна война.

" Публикуването не е закононарушение ", обявиха те и подчертаха, че обвиняването е директна офанзива против свободата на медиите.

Асанж е в пандиза Белмарш в южен Лондон след ареста му в еквадорското посолство в Лондон през 2019 година Той прекара предходните седем години, живеейки в дипломатическата задача, с цел да избегне арест, откакто не се съобщи на английски съд по въпроси, свързани с друго дело.

Тогавашният министър на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател утвърди екстрадицията на Асанж в Съединени американски щати през юни, само че юристите му апелират това решение.

По време на мандата на Барак Обама държавното управление на Съединени американски щати уточни, че няма да преследва Асанж за приключването на информация през 2010 година заради прецедента, който това би основало. Сега медиите приканват администрацията на президента Джо Байдън - който по това време беше вицепрезидент - да отдръпна обвиняванията.

Публикациите на " Уикилийкс " станаха водещи в целия свят. " Кейбългейт ", набор от 251 000 поверителни телеграми от Държавния департамент на Съединени американски щати, разкри корупция, дипломатически кавги и шпионски афери в интернационален мащаб.

Според " Ню Йорк Таймс " документите описаха " неподправената история за това по какъв начин държавното управление взема най-важните си решения, решенията, които костват на страната най-вече в човешки животи и пари ". Дори и в този момент, през 2022 година, публицисти и историци не престават да разгласяват нови разкрития, употребявайки неповторимата съкровищница от документи.

За създателя на " Уикилийкс " Джулиан Асандж публикуването на " Кейбългейт " и няколко други свързани приключвания на информация има тежки последствия. На 12 април 2019 година Асандж беше задържан в Лондон по американска заповед за арест и към този момент три години и половина е арестуван в английски затвор с висока степен на сигурност, който нормално се употребява за терористи и членове на проведени незаконни групи. Той е изправен пред екстрадиция в Съединени американски щати и присъда до 175 години в американски затвор с оптималната сигурност.

Групата от редактори и издатели, които са работили с Асанж, е почувствала нуждата да подлага на критика обществено държанието му през 2011 година, когато бяха оповестени нередактирани копия на грамите, а някои от тях са обезпокоени от изказванията в обвинителния акт, че се е опитал да помогне за компютърно навлизане в класифицирана база данни. Но в този момент са се събирали, с цел да изразят сериозната си угриженост по отношение на продължаващото гонене на Джулиан Асанж за приемане и издание на класифицирани материали, написа в. " Гардиън ".

Администрацията на Обама и Байдън, която беше на власт по време на изявленията на " Уикилийкс " през 2010 година, се въздържа от покачване на обвиняване против Асанж с обяснението, че би трябвало да повдигне обвиняване и против публицисти от огромни осведомителни организации. Тяхната позиция поставяше на напред във времето свободата на пресата, макар неуместните последствия от нея. При Доналд Тръмп обаче позицията се промени. Министерството на правораздаването на Съединени американски щати се базира на остарял закон - Закона за шпионажа от 1917 година (предназначен за гонене на евентуални шпиони по време на Първата международна война), който в никакъв случай не е бил употребен за гонене на медии.

Това обвиняване основава рисков казус и заплашва да подкопае първата корекция на конституцията на Съединени американски щати и свободата на печата.

Получаването и разкриването на сензитивна информация, когато това е належащо в полза на обществото, е съществена част от ежедневната работа на публицистите. Ако тази работа бъде криминализирана, публичният ни дискурс и демокрациите ни стават доста по-слаби, предаде .

Дванадесет години след публикуването на " Кейбългейт " е време държавното управление на Съединени американски щати да приключи преследването на Джулиан Асанж за издание на секрети, пишат в общо писмо редакторите и издателите на The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel и El País и акцентират - публикуването не е закононарушение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР