Правителството на САЩ разглежда възможностите да се предпази срещу растяща

...
Правителството на САЩ разглежда възможностите да се предпази срещу растяща
Коментари Харесай

Тръмп обмислял национализация на 5G?




Правителството на Съединени американски щати преглежда опциите да се защищити против растяща опасност от Китай, като даже създава проект да построи своя лична 5G мрежа и по-късно да национализира част от мобилната инфраструктура на страната.

Новинарският уебсайт Axios се е сдобил с държавен отчет, основан от публични лица в Съвета по национална сигурност. В този отчет пишело, че администрацията на президента Тръмп обмисля невиждано завладяване на част от мобилните мрежи в Съединени американски щати.

Разглеждани са две варианти. Първата предвиждала държавното управление да построи и да заплати за централизирана 5G мрежа в границите на 3 години, което съставлява национализация на инфраструктура, която по традиция е частна и без подозрение този ход ще срещни мощен отпор от мобилната промишленост.

Операторите щели да могат да наемат потенциал от новата мрежа на държавното управление.

Втората опция планува операторите, както и до момента, да изградят свои 5G мрежи. В документа се показва, че това би било по-малко смущаващо за промишлеността в търговски проект, само че би лишило по-дълго време и би коствало по-скъпо.

Неназован източник, осведомен с държавния отчет, е декларирал пред Axios, че единствено една централизирана мрежа би била задоволителна за отбрана на Съединени американски щати от Китай и други „ неприятни страни “. Той е добавил, че щатското държавно управление ще разисква дали да построи мрежата или не, както и дали операторите в страната биха формирали консорциум за взаимно създаване на мрежата.

Докладът показва, че Съединени американски щати се нуждаят от 5G мрежа, която да бъде пусната в употреба допустимо най-бързо, тъй като „ Китай е постигнал преобладаваща позиция при производството и оперирането на национална мрежова инфраструктура “ и че е „ преобладаващият злотворен състезател в осведомителния домейн “.

Reuters също заяви за проекти за изграждана от държавното управление мрежа, които обаче все се обсъждали на „ ниско равнище “ и са надалеч от представянето им пред Тръмп.

Сред многочислените въпроси, които повдигат тези проекти, се открояват няколко значими тематики. Не е ясно дали страната ще задържи задоволително спектрален запас, с цел да построи лична 5G мрежа, като се има поради че телеком операторите похарчиха милиарди долари за придобиването на РЧ набор, подобаващ за бъдещите 5G съоръжения.

T-Mobile Съединени американски щати влага $8 мрлд. в РЧ набор през 2017 година, а AT&T към този момент съобщи, че възнамерява да пусне мобилни 5G услуги до края на тази година.

Независимо дали национализираната 5G мрежа стане действителност, администрацията на Тръмп несъмнено се „ наострила “ против китайските софтуерни компании, работещи в Съединени американски щати, подозирайки ги в съучастничество в шпионаж.

По-рано този месец AT&T се отхвърли от плануваното партньорство с Huawei, а щатските законодатели са декларирали на всички щатски компании да прекратят комерсиалните си връзки с китайския снабдител. Подобен законопроект даже бе квалифициран от тексаския конгресмен Майкъл Конуъей.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР