Правителството на САЩ одобри осигуряването на военна помощ за Тайван

...
Правителството на САЩ одобри осигуряването на военна помощ за Тайван
Коментари Харесай

САЩ одобриха военна помощ за Тайван. Китай реагира, че това засяга суверенитета му

Правителството на Съединени американски щати утвърди обезпечаването на военна помощ за Тайван в размер на 80 милиона $ , заяви Ройтерс. Китай прикани за преустановяване на усилването на военните връзки сред Вашингтон и Тайпе.

Това е първият случай, в който Съединени американски щати подкрепят Тайван посредством програмата им за оказване на военна помощ на непознати страни ( FMF ). Според съобщение, изпратено до Конгреса, нормално тя се употребява за суверенни страни.

Статутът на Тайван остава е неразбираем. Китай гледа на него като на отцепническа провинция, която в последна сметка ще бъде сложена под контрола на Пекин. От 1949 година Тайван пък смята себе си за суверенна страна със лична конституция.

В четвъртък представител на Държавния департамент е удостоверил пред Си Ен Ен, че на Тайван ще бъде оказана помощ посредством тази стратегия. Той обаче е прецизирал, че това не значи, че има някаква смяна в политиката на Съединени американски щати във връзка с Тайван.

Външното министерство в Пекин реагира, че с одобрение на помощта за Тайван Съединени американски щати са уязвили " суверенитета и ползите на Китай в региона на сигурността " и са подкопали " мира и стабилността в Тайванския пролив ".

Китайското министерство на защитата пък разгласи, че ще " предприеме всички нужни ограничения за уверено противопоставяне ".

В предишното Съединени американски щати са продавали оръжия на Тайван посредством друга стратегия, наречена " задгранични военни продажби " ( FMS ). Програмата FMF ще даде на Тайван безплатна помощ, платена от американските данъкоплатци.

Отношенията сред Тайван, Китай и Съединени американски щати обичайно са обтегнати. В началото на годината Китай по основни цели в Тайван.

Пекин назова тези учения " строго предизвестие " към самоуправляващия се остров. Те бяха в отговор на визитата на тайванския президент в Съединени американски щати.

През 1979 година Съединени американски щати прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайпе в интерес на Пекин, само че по закон са задължени да дават на Тайван средства за самоотбрана.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР