Правителството на Кипър намали с 14% ставката на ДДС върху

...
Правителството на Кипър намали с 14% ставката на ДДС върху
Коментари Харесай

Кипър намали с 14% ДДС ставката за тока за уязвимите групи от населението

Правителството на Кипър понижи с 14% ставката на Данък добавена стойност върху потреблението на електрическа енергия за уязвимите групи на популацията.

Днешното решение е част от пакета компесаторни ограничения за подкрепяне на семействата поради повишаването на електричеството.

5% вместо досегашните 19% ще бъде ставката на Данък добавена стойност върху цените на Кипърската електроенергийна компания за уязвимите консуматори за идващите 6 месеца, заяви енергийният министър Наташа Пилиду.

Решението визира към 35 000 клиенти на електроенергийната компания, по нейни данни.

За уязвими групи се считат получаващите обществени помощи или обезпечения най-малък приход, многодетни фамилии с ниски приходи, хора с увреждания и други.

Промяната на Данък добавена стойност е трето в допълнение понижение в сметките за електрическа енергия на тези категории консуматори.

По настоящите разпореждания те употребяват 20% по-евтина цена за ток. За тях важи и годното за всички консуматори 10-процентно понижение на сметките за електричество за 4-те месеца от ноември до февруари следващата година, което държавното управление утвърди през септември.

Приетата през днешния ден мярка е в сходство с рекомендациите на Европейската комисия за облекчение на популацията поради високите цени и изисква нейното утвърждение, посочи министър Пилиду.

Според финансовия министър Константинос Петридис Кипър подхваща „ фрапантни фискални ограничения, с цел да помогне на жителите си за справяне с инфлацията ”.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР