Правителството на Катар заяви днес, че ще потърси отговорност от

...
Правителството на Катар заяви днес, че ще потърси отговорност от
Коментари Харесай

Катар изправя ОАЕ пред Международния съд на ООН заради бойкота

Правителството на Катар съобщи през днешния ден, че ще потърси отговорност от Обединените арабски емирства (ОАЕ) пред Международния съд на Организация на обединените нации за нарушение на човешките права, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет постановиха протест на Катар през юни 2017 година, скъсвайки дипломатическите и транспортни връзки с дребната, богата страна, обвинявайки я в поддръжка на тероризма.

Доха отхвърля обвиняванията и твърди, че натискът има за цел да лиши страната от суверенитет.

" Както е изложено в обръщението на Катар към интернационалния съд, ОАЕ извърши тези дейности, които имаха унищожителен резултат върху човешките права на катарците и катарските поданици ", сподели в заявление държавното управление.

Катар показва, че ОАЕ са въвели редица ограничения, които са дискриминационни против катарците, в това число изгонването им от ОАЕ, възбраната да влизат и да минават през страната, заповедта поданиците на ОАЕ да изоставен Катар, и затварянето на въздушното пространство и пристанищата на ОАЕ за Катар.

Катар споделя, че счита ограниченията за нарушение на Конвенцията за унищожаване на всички форми на расова дискриминация (КПВФРД), в това число дискриминирането въз основа на народност, по която и ОАЕ, и Катар са страни.

Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет не са подписали конвенцията.

Катар моли Международния съд да разпореди ОАЕ да предприеме стъпки за осъществяване на отговорностите си по конвенцията против дискриминирането, прекратявайки и отменяйки ограничаващите ограничения, и възстановявайки правата на катарците. Катар също изиска ОАЕ да изплатят репарации, в това число обезщетения, само че не даде детайлности за каква сума става въпрос.

В началото на рецесията през юни 2017 година четирите страни връчиха на Катар лист с 13 ултимативни претенции, измежду които закриване на сателитната телевизия " Ал Джазира ", евакуиране на турските войски от територията му и ограничение на съдействието с Иран.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР