Правителството на Испания ще поеме контрола над Каталуния, ако регионалният

...
Правителството на Испания ще поеме контрола над Каталуния, ако регионалният
Коментари Харесай

Испания поема контрола, ако няма ясен отговор от Каталуния

Правителството на Испания ще поеме контрола над Каталуния, в случай че районният водач Карлес Пучдемон отговори прекомерно неразбираемо на въпроса на Мадрид дали е оповестил самостоятелност от Испания, съобщи испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Във вторник вечерта Пучдемон разгласи самостоятелност, само че в идващите секунди отсрочи влизането й в действие и прикани за договаряния с Мадрид за бъдещето на Каталуния.

Испанският министър председател Мариано Рахой му даде период до понеделник да обясни позицията си и до вторник да промени решението си, в случай че упорства за обособяване. Той заплаши, че ще прекрати автономията на Каталуния, в случай че Пучдемон избере независимостта.

"Отговорът би трябвало да е категоричен. Той би трябвало да каже "да " или "не ". Ако отговори двусмислено, това значи, че не желае разговор и тогава испанското държавно управление ще би трябвало да предприеме дейности ", предизвести вътрешният министър.

Пучдемон, който води съвещания с каталунски партии за отговора си, е изправен пред алтернатива. Ако каже, че е оповестил самостоятелност, испанското държавно управление ще се намеси.

Ако каже, че не я е оповестил, крайнолявата каталунска партия "Кандидатура за национално единение " (CUP) евентуално ще отдръпна поддръжката си за неговото държавно управление на малцинството.

Каталуния желае разговор, само че за изискванията за самостоятелност

Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас предизвести, че отправеното към Мадрид предложение за разговор може да се отнася единствено за независимостта на Каталуния. Това изказване на Жункерас затваря още малко вратата за реализиране на съгласие сред двата лагера.

Заместникът на Пучдемон не разкри желанията му, само че ясно сподели, че за него независимостта остава единственият вероятен вид.

Предложението за разговор, отправено към испанското държавно управление, би трябвало да се отнася до основаването на републиката и нашия ангажимент към независимостта, акцентира Жункерас в тирада, произнесена в централата на ръководената от него партия Републиканска левица на Каталуния.

"Трябва да е ясно, че най-хубавият метод да се стигне до самостоятелност е да беседваме с всички, или най-малко с интернационалната общественост. Но в това време имаме категоричен и безспорен ангажимент да осъществим мандата, даден ни на 1 октомври ", добави някогашният евродепутат.

Жункерас прикани сепаратистите към единение.

Много поддръжници на твърдата линия бяха разочаровани от решението на Пучдемон да отсрочи с няколко седмици оповестяването на самостоятелност, с вярата да стартира договаряния с Мадрид.

Най-добрият път напред е сепаратистите да покажат на света кой предлага разговор и кой го отхвърля, акцентира Жункерас.

След референдума от 1 октомври против каталунския вицепремиер бяха заведени каузи за "неподчинение ", "неизпълнение на отговорностите " и "разхищение на публични средства ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР