Правителството на ГЕРБ възкреси скандалния проект за промени в Наказателнопроцесуалния

...
Правителството на ГЕРБ възкреси скандалния проект за промени в Наказателнопроцесуалния
Коментари Харесай

Властта иска арестите да остават в тайна до 48 часа

Правителството на ГЕРБ възкреси скандалния план за промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), с който се позволява задържането на човек да остава в загадка цели 48 часа. Прокуратурата ще може да отхвърля на арестанта правото му да се обади на който пожелае. Предлага се отвод за известяван даже при задържане на дете - до 24 ч. Така даже майката може да не научи цяло денонощие, само че пък наложително ще би трябвало да се уведоми Държавната организация за протекция на детето.
Текстът, който може да разшири доста така и така многото благоприятни условия за злоупотреби, е записан в държавен законопроект за смяна на Наказателния кодекс (НК). В неговите преходни и заключителни разпореждания се променят значително разпореждания в Наказателно-процесуален кодекс, написа в. " Сега ".
ГЕРБ опитва да прокара смяната и през 2016 година, само че след негативни мнения и публични рецензии се отхвърли. Тогава против плана се изрече даже прокуратурата. Становището й гласеше, че по този начин дефинирана, наредбата не регистрира значими елементи като условието на инструкция " краткотрайното ограничение на правото да се ползва в изключителни случаи ". Липсваше и условието способените органи наложително да прегледат опцията различен, посочен от арестувания, да бъде известен за задържането. Сега ГЕРБ пробва отначало да вкара същото предписание.
В момента прокуратурата може да задържа до 72 ч., само че наложително би трябвало да бъдат известени фамилията и работодателят на арестувания, както и Министерството на външните работи, в случай че става въпрос за чужденец. Новата концепция е арестантът към този момент да има цялостната независимост да показва кой неотложно да бъде известен за ситуацията му. Според създателите на плана по този начин до момента в действителност се ограничавало правото на обвинения да желае да вземем за пример известяван на сътрудник, с който живее без брак.
С благовидните претекстове се оферират и редица изключения, позволяващи на проверяващите да не съблюдават разпоредбите. Предлага се нов текст: " Когато е налице неотложна нужда да се предотврати настъпването на тежки неподходящи последствия за живота, свободата или физическата цялост на разположение или с цел да се предотврати обстановка, при която наказателното произвеждане може да бъде съществено възпрепятствано, уведомяването във връзка с съответно лице може да се отсрочи за период до 48 часа ". Решението за това ще се вписва в разпореждане, което ще може да се апелира в съда.
Авторите на концепцията настояват, че ставало дума за отвод да се уведоми съответен човек, за който има подозрения, че е съизвършител или че може да укрие доказателства. Например на обвинения може да не се даде право да се обади на брачната половинка си, тъй като тя може да укрие откраднато от него. Отказът да бъде известен един не значи, че задържаният не може да уточни различен за връзка, настояват те. Според тях мярката е ориентирана най-много към членовете на проведени незаконни групи - при арест на един от бандата той да не може да предизвести някого от останалите и да се стигне до прикриване на доказателства или бягство.
В същото време този текст развързва ръцете за принуда. Защото това значи, че арестуван може да желае да се обади на майка си, на другар, на дамата или мъжа, с който живее, и да му бъде отказано. Какво става, в случай че той няма различен непосредствен или в случай че не желае да споделя на различен, питат специалисти. Текстът изрично дава опция на органите на досъдебното произвеждане да откажат на арестуваните контакт с всеки, посочен от тях. Не е конкретизирано и какъв брой пъти може да има подобен отвод и за какъв брой души. Освен това отводът може да се аргументира с разтегливи понятия като " неотложна нужда ", попречване на " настъпването на тежки неподходящи последствия за живота, свободата или физическата цялост " на кое да е лице. Още по-общ мотив пък е попречване на " обстановка, при която наказателното произвеждане би могло да бъде съществено възпрепятствано ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР