Правителството на френския президент Еманюел Макрон оцеля при гласуването на

...
Правителството на френския президент Еманюел Макрон оцеля при гласуването на
Коментари Харесай

Правителството на Макрон оцеля при два вота на недоверие. Но протестите не спират

Правителството на френския президент Еманюел Макрон оцеля при гласуването на в Народното събрание на страната в понеделник. А това разчиства пътя му за използване на непопулярната му пенсионна промяна, поради която във Франция от седмици текат митинги, оповестява CNN.

Първото предложение за събаряне на кабинета от власт получи 278 гласа " за " - единствено с 9 по-малко от нужното болшинство, с цел да бъде опитът сполучлив. Той беше импортиран от парламентарната група „ LIOT “. Тя сплотява разнообразни дребни партии. Вторият избор на съмнение беше по самодейност на крайнодясната партия „ Национално обединяване “, само че получи поддръжката на едвам 94 депутати.

Правителството на Макрон задейства специфични конституционни пълномощия предишния четвъртък, с цел да прокара спорното законодателство за повишение на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години за множеството служащи. Реформата е извънредно противоречива, само че френският президент даде обещание тя да се случи още по време на предизборната акция за преизбирането му на поста предишното лято.

Въпреки че вотовете на съмнение се провалиха, няма изгледи митингите във Франция поради дейностите на властта да са към края си. Хора излязоха по улиците на Париж и след гласуването в Народното събрание в понеделник вечерта. А демонстрациите не престават към този момент седмици, вследствие на което столицата тъне в отпадък, има проблеми с превоза и в съвсем всички сфери на публичния живот.

В момента Франция има най-ниската възраст за пенсиониране в Европейския съюз (62 г.), въпреки че и по сегашните правила доста хора са принудени да работят в допълнение, с цел да имат достъп до цялостната си пенсия. Минималната в страната е 1100 евро, като държавното управление има намерение да я усили до 1200 евро. Франция също харчи повече от множеството други страни за пенсии - близо 14% от икономическото произвеждане, демонстрират данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Френското държавно управление твърди, че актуалната система – разчитаща на работещото население да заплаща за възходящия брой пенсионери – към този момент не е работеща.

Протестиращите обаче подлагат на критика освен самата пенсионна промяна, само че и конституционните пълномощия, употребявани за налагането ѝ.

Тъй като не съумя да завоюва поддръжката на болшинството за законопроекта в Народното събрание, Макрон прибегна до текст от френския главен закон, който му разрешава да прокара промяната през Националното заседание без гласоподаване.

Този ход беше необятно наказан от протестиращи и опозиционни депутати като недемократичен.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР