Държавният департамент на САЩ обяви награда от 10 млн. долара

...
Държавният департамент на САЩ обяви награда от 10 млн. долара
Коментари Харесай

САЩ дават 10 млн. долара за залавянето на руски хакер

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи премия от 10 млн. $ за всяка информация, която би довела до залавянето на съветски хакер. Неговата група е обвинена, че атакува компютърни мрежи за откуп и по този начин е съумяла да натрупа стотици милиони долари.

Съобщението за премията идва, откакто три страни - Съединени американски щати, Австралия и Англия - оповестиха, че постановат наказания на съветския жител Дмитрий Хорошев. Той е създател и админ на LockBit - група, която отдава чартърен собствен програмен продукт и принадлежности, употребявани по-късно за хакерски атаки.

С тяхна помощ файловете на компютрите на жертвите се криптират, а от тях е желан откуп, с цел да могат още веднъж да имат достъп до тях.

Групата е почнала да работи през 2019 година, а данните, взети от нейни системи, демонстрират, че единствено сред юни 2022 година и февруари 2024 година са осъществени над 7000 офанзиви със софтуера. Най-голям е бил техният брой в Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия и Китай. Смята се, че към една четвърт от всички хакерски атаки, свързани с искане на откуп през 2023 година, са дело на групировката.

През февруари управляващите във Англия оповестиха, че са проникнали в мрежата на LockBit и са открили надзор над системите ѝ. Успяват да придобият над 2500 декриптивни ключа и сега се пробват да оказват помощ на близо 240 жертви на офанзиви на LockBit в страната.

Резултатите от следствието демонстрират, че в някои случаи, даже при заплатен откуп, хакнатите данни не са били изтрити.

Скоро по-късно хакерската формация разгласи, че е съумяла да възвърне работата на част от своите сървъри. Според проверяващите обаче отLockBitсега работят с лимитирани благоприятни условия, а световната опасност за нови офанзиви доста е намаляла.

Санкциите, наложени на Хорошев, включват възбрана да влиза в Съединени американски щати и заледяване на активите му, когато бъдат открити.

Повдигнато му е и обвиняване от 26 точки, в което се показва, че активността на LockBit му е донесла най-малко 100 млн. $ облага.

Според управляващите в Съединени американски щати Хорошев нормално е получавал към 20 % от цената на всеки откуп, заплатен от жертвите на групата, а директният причинител на офанзивата е получавал останалите 80 %.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР