Правителството на Ел Салвадор започна да налага такса от $1130

...
Правителството на Ел Салвадор започна да налага такса от $1130
Коментари Харесай

Ел Салвадор налага такса от $1130 на африкански и индийски пътници, тъй като САЩ оказват натиск върху него да ограничи миграцията

Правителството на Ел Салвадор стартира да постанова такса от $1130 на пасажери от десетки страни, свързващи се през основното летище на нацията

От МЕГАН ЯНЕЦКИ Associated Press, 13 ноември 2023 година, 10:02 ч.

МЕХИКО СИТИ -- Правителството на Ел Салвадор стартира да постанова такса от $1130 на пасажерите от десетки страни, свързващи се през основното летище на страната, на фона на натиска на Съединени американски щати да оказват помощ за управление на миграционните потоци към южната граница.

От края на октомври жителите на 57 най-вече африкански страни и Индия е трябвало да платят таксата, съгласно авиационните управляващи на Ел Салвадор. са описали цената като „ такса за възстановяване на летището “, само че държавното управление на Ел Салвадор признава нарастване на пасажерите от тези страни тази година. Също по този начин Съединени американски щати оказват напън върху страните от Централна Америка да лимитират миграционните потоци към границата си с Мексико. Властите на Съединени американски щати споделят, че са спрели мигранти там повече от 2 милиона пъти през фискалната година, която завърши на 30 септември. таксата се насочва към Никарагуа с комерсиалната самолетна компания Avianca. Поради облекчените визови условия Никарагуа е директен пункт за мигранти от Хаити и Куба, както и от Африка, които се пробват да стигнат до Съединени американски щати

По-рано тази година, да вземем за пример, американските чиновници бяха сюрпризирани от увеличението на мавританските мигранти, идващи на южната граница. Никакво естествено злополучие, прелом или неочакван стопански срив не може да го изясни. По-скоро туристически организации и авторитетни лица в обществените медии разпространяваха неведнъж пътешестване, което води мигранти от западноафриканската нация до Никарагуа.

Полетен маршрут на един сенегалски мигрант, забелязан от Асошиейтед прес сподели по какъв начин мигрантът минава през Мароко, Испания и Салвадор, преди да кацне в Манагуа. Последните два стадия бяха на борда на полети на Avianca.

Авиационните управляващи на Ел Салвадор и организацията по имиграцията споделиха, че не разполагат с данни какъв брой мигранти от изброените страни са минали директно страната тази година.

Говорител на посолството на Съединени американски щати отхвърли да каже дали Съединени американски щати са поискали таксата. Но способността да се помогне на Съединени американски щати да управляват миграцията може да бъде политическа изгода за президента на Ел Салвадор Найиб Букеле, защото той се стреми да бъде избран отново макар конституционната възбрана и е изправен пред инспекция за досие с човешките права.

По време на администрацията на президента Доналд Тръмп политиката на Съединени американски щати по отношение на Ел Салвадор приоритизираше ограничението на миграцията на първо място и Букеле не чу обществена рецензия от Съединени американски щати, когато стартира да консолидира властта. При президента Джо Байдън Съединени американски щати намерено подлагаха на критика резултатите на Букеле във връзка с демокрацията и правата на индивида.

Държавният департамент на Съединени американски щати твърди, че войната на Букеле против мощни улични банди е е довело до „ изтезания и друго грубо, нечовешко или унизително третиране или наказване и други свързани злоупотреби “ с десетки хиляди арестувани хора. Неговото държавно управление също преследва публицисти, деятели и критици.

Но в този момент наподобява, че миграцията още веднъж е на върха на двустранния дневен ред за двете страни, защото Байдън също се стреми да бъде избран отново.

Въпреки че администрацията на Байдън сподели, че централноамериканските народи „ би трябвало да се засилват и да създадат повече “, с цел да управляват миграцията, не всички от тях одобриха настояването с отворени прегръдки.

„ Повечето държавни управления признаха, че това, което е от очевиден интерес за Съединените щати, е миграцията и по тази причина тя се трансформира в разменна монета ", сподели Памела Руис, анализатор за Централна Америка за International Crisis Group. „ Те или ще станат сътрудници, или съперници по този въпрос. "

Гватемала, Коста Рика, Колумбия и Еквадор са работили със Съединени американски щати за отваряне на центрове за мигранти, които желаят да изискат леговище, кандидатствайте за събиране на фамилията или краткотрайни разрешителни за работа.

От друга страна, през последните месеци Никарагуа отвори порти за стотици чартърни полети, пренасящи десетки хиляди кубински и хаитянски мигранти, пътуващи към Съединени американски щати.

Полетите — които един анализатор разказва като Никарагуа „ въоръжаване на миграцията като външна политика “ — бяха посрещнати от гневно предизвестие от администрацията на Байдън.

„ Ние изследваме цялостния набор от вероятни последици за тези, които улесняват тази форма на противозаконна миграция “, написа помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по въпросите на Западното полукълбо Брайън А. Никълс в обява на X, някогашен Twitter, този месец. Правителството на Хаити разгласи, че чартърните полети са краткотрайно спрени.

Тъй като Букеле още веднъж беше подложен на рецензия през последните седмици, когато се записва да кандидатства за преизбиране през 2024 година, администрацията на Байдън беше внимателен в забележките си.

„ Трябва да има необятен спор по отношение на законността и легитимността на изборите, само че това е спор за салвадорците “, сподели Никълс по време на скорошно посещаване в Ел Салвадор и преди среща с Букеле.

Коментарите бяха внезапен контрастност с осъжданията за „ антидемократично държание “ в прилежаща Гватемала избори месеци по-рано.

Букеле „ е подготвен да сътрудничи за имиграцията, като забрани избрани националности, като им наложи неуместна такса, с цел да не бъде подложен на критика на интернационално равнище, ”, сподели Руиз от Кризисна група. „ Част от мен се чуди... няма да подлагаме на критика администрацията на Букеле толкоз доста, тъй като се допуска, че понижава равнищата на мигрантите? “

___

Авторът на Associated Press Маркос Алеман от Сан Салвадор, Ел Салвадор, способства за този отчет.

___

Следете отразяването на миграцията на AP на https://apnews.com/hub/migration

Важни истории < /h2>

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

ABC News Network Политика за поверителностВашата Права за дискретност на страната на Съединени американски щати Политика за онлайн дискретност на децата Реклами въз основа на ползи Относно Nielsen MeasurementУсловия за потребление Не продавайте и не споделяйте персоналната ми информация Свържете се с нас © 2023ABC Newswindow['__abcnews__']={ " app ":{ " uid ": " abcnews ", " mode ": " повсеместен ", " apiEnv ": " prod ", " envName ": " prod ", " cdnPath ": " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/fc0f36746bd0-release-10-31-2023.26/client ", " webpack ":{}, " nochunks ":false, " allowMocks ":true, " mockDataPort ":1981, " inclPgCSS ":true, " assets ":{ " scripts ":[ " //assets-cdn.abcnews.com /abcnews/fc0f36746bd0-release-10
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР