Правителството и бизнесът успяха да изградят добър екип с устойчиви

...
Правителството и бизнесът успяха да изградят добър екип с устойчиви
Коментари Харесай

България е сред петте страни отличници по ръст на икономиката

Правителството и бизнесът съумяха да изградят добър екип с устойчиви резултати. Това съобщи Зоя Паунонова, зам.-председател на Българския конгрес на бизнес водачите по време на форума „Бизнесът и държавното управление в един отбор“. По думите й България е измежду петте страни отличници по растеж на стопанската система, безработицата не е падала под 6% за последните 30 години, а в това време Световният стопански конгрес слага България на 39-то място по конкурентоспособност.

Вицепремиерът Томислав Дончев: Брутният вътрешен артикул на страната може да стигне 100 милиарда лева още през тази година

Брутният вътрешен артикул на страната може да стигне 100 милиарда лева още през тази година, разгласи пред бизнеса вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му данните за страната за окуражаващи – експортът на България през последните 15 години се е нараснал 6 пъти, безработицата е по-ниска от предкризисните равнища, а страната ни е седма в Европейски Съюз по асимилиране на евросредства.

„ Трябва да предвижим мислите на държавното управление на едно равнище напред, не за образованието съгласно актуалните стандарти, а какви потребности ще има пазарът на труда в страната след 10 -15 години “, посочи Дончев. Според него има битка сред страните освен за привличане на обществени и частни вложения, само че и за първокласен човешки капитал, който е един от фактори за конкурентоспособност. „ Тежките демографски провокации в страната се дължат на неособено положителното ни показване на европейския пазар на труда. Човек избира къде работи и живее освен поради заплатата “, посочи Дончев. По думите му стопански напредък от 4% е добре, само че по-добре е 7 или 8%. „ Трябва да мислим в какво и по какъв начин влагаме “, акцентира още вицепремиерът.

Левон Хампарцумян, член на УС на Българския конгрес на бизнес водачите:  В една лодка сме с държавното управление

„ В една лодка сме с държавното управление. Като макрорамка сме пораснали през последните години, не тъй като копаем потребни изкопаеми, а тъй като у нас има доста предприемчиви хора, които основават новото благосъстояние. Ролята на държавната администрация е да не им пречи “. Това съобщи Левон Хампарцумян, член на Управителния съвет на Българския конгрес на бизнес водачите и изпълнителен шеф на „ Уникредит Булбанк “.

„ България в този момент е с 5,6 пъти по-голяма стопанска система в сравнение с през 1990 година Тогава страната беше с 10 милиарда $ БВП и 10 милиарда външен дълг, до момента в който сега той е 20% от Брутният вътрешен продукт на страната “, посочи той. Според Хампарцумян икономическите индикатори на България дават съображение за оптимизъм и за тази, и за идващите няколко години.

Джордж Маргонис, шеф на Филип Морис България:  Допринасяме с половин милиард лв. към бюджета

Допринасяме с половин милиард лв. към бюджета на страната и сме загрижени за България. Затова си сътрудничим с охранителните органи в битката с противозаконната търговия на цигари, както и имаме стратегии за развиване на тютюнопроизводителните региони. Това разгласи Джордж Маргонис, шеф на Филип Морис България по време на форума. Според него тютюневата промишленост у нас претърпява огромна промяна.

„ Преминаваме към бъдеще без пушек, а това значи, че ще предлагаме артикули с тютюн, които не горят, а единствено се нагряват “, разяснява той. По думите българското държавно управление е осигурило добра фискална и регулаторна среда, с цел да може продуктите на компанията да доближат и до българския консуматор.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР