Правителството Денков-Габриел“ одобри състава на българската делегация за Срещата на

...
Правителството Денков-Габриел“ одобри състава на българската делегация за Срещата на
Коментари Харесай

Кабинетът отсече: Без Румен Радев на срещата на върха на НАТО


Правителството „ Денков-Габриел “ утвърди състава на българската делегация за Срещата на върха на страните-членки на НАТО на 11-12 юли 2023 година във Вилнюс. Веднага прави усещане, че в делегацията липсва президентът Румен Радев.

А от 2012 година насам по негласна сделка сред държавните управления и президентството на тези срещи постоянно е ходил президентът, без значение кой е той. От офиса на Радев още не са дали обяснения дали кабинетът е отрязал президента, или той самичък е поискал повече да не върви на сбирки на „ войнолюбци “ и антипутинисти.

В ръководената от акад. Николай Денков делегация са включени министърът на защитата Тодор Тагарев, зам.-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Знак, че този път България ще се съставлява от премиера, а не от Радев, даде още нощес Мария Габриел от Брюксел.

в тази обстановка, когато за първи път от две години и след пет избори имаме постоянно държавно управление, което се декларира като евроатлантическо, е редно да се даде на това държавно управление опция на форумите от подобен огромен формат да го съобщи и да бъде водещо “, сподели тя пред публицисти.

Срещата на върха ще се организира на фона на коренно променената стратегическа среда на сигурност, подбудена от непровокираната и несправедлива война на Русия против Украйна, която е жестоко нарушаване на открития интернационален правов ред и удар против съществуващата архитектура на сигурност, написа в решението на Министерския съвет.

Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа поддръжка на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за усилване на сдържащия и защитителен капацитет на Алианса и приемането на нов ангажимент за вложения в защитата, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на отрасловите министри, прецизират от кабинета на премиера.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР