Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие,

...
Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие,
Коментари Харесай

Радев: Правителството дължи отговор чии интереси обслужва

Правителството дължи безапелационен отговор на жителите, които му гласоподаваха доверие, чии ползи обслужва – техните или нечии други, съобщи през днешния ден президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали вижда нужда от оставки, за които се приказва в секторите " Енергетика " и " Икономика ", на фона на спрения съветски газ за България.

" Крайно време е държавното управление да даде ясно доказателство, че осъзнава и отстоява българския суверенитет и в своята политика се води от българския народен интерес ", добави президентът преди да отлети за Испания, където на следващия ден стартира публична аудиенция.

Спрените доставки на съветски природен газ за България демонстрират, че икономическата война ескалира, покачват се и рисковете за България във всички измерения на този спор, разяснява Радев. Той разкритикува държавното управление и съобщи, че няма потребност от посещаване на българска делегация в Украйна

Президентът разяснява и появилите се информации къде отива българското оръжие и разкритикува вицепремиера Корнелия Нинова.

" Недоумявам по какъв начин министърът на стопанската система ще изясни на българите и на левите хора, които постоянно са били против войните, че българското оръжие подхранва този спор. "

Въпроси за спрения газ

" Що се отнася съответно до газа, би трябвало да си отговорим на няколко въпроса, по-точно държавното управление би трябвало да отговори: Защо единствено на България и на Полша се стопира газът? Спира ли се на Австрия и Германия, да речем, те по какъв начин заплащат и по какъв начин подсигуряват своята енергийна сигурност? Също по този начин запазен ли е задоволително потенциал за доставки от Гърция и от други страни. Защото в случай че не е запазен, ние ще забележим към този момент да загряват, както приказвах преди време, медиатори ", сподели Радев.

" Това значи, че да, евентуално ще намерим различни решения, само че това ще изисква и време и средства. Явно е късно, и значи доста по-високи цени и оттук насетне надлежно и опасности за доставки ".

Спирането на съветския газ – тест за взаимност в Европейски Съюз

На въпрос дали е упорствал, когато се е строяла тръбата за Сърбия да има и други доставки с изключение на на съветски природен газ, Радев сподели:

" Многократно съм упорствал и неведнъж съм твърдял, че тези 3 милиарда, платени от нас, от нашия бюджет, не обслужват българския интерес. Те обслужват интереса на други страни, които гратис транзитират газ през наша територия, а в същото време ние не успяхме да подсигуряваме и осигурим същинска диверсификация ".

" Но това, което става с доставката на газа, ще бъде и същински тест за европейската взаимност. Ще помогне ли и по какъв начин Европейски Съюз на енергийно най-зависимата и енергийно най-бедната страна ", добави президентът.

" Категорично " не " на военна помощ за Украйна

На въпрос за даване на военна помощ за Украйна президента отговори:

" Категорично " не " на даването на военна помощ за Украйна. Това значи стъпка към въвличането, директно, на България в този спор. Виждаме, за жалост, че апелите за мир, за преустановяване на спора заглъхват. На тяхно място ескалира войнствената изразителност, ескалират към този момент апелите за победа. Но дано да сме наясно и какво значи самата победа, тъй като следете и какво сподели Вацлав Хавел неотдавна – Ако успеха значи самоизтребление и икономическа разпродажба на Европа, то аз мисля, че стремглаво вървим в тази посока "

Според Румен Радев " България би трябвало да бъде част от напъните за мир, от напъните за допустимо най-бързо преустановяване на този спор, тъй като към този момент ни е ясно на всички – удължаването на спора ще има пагубни последствия в доста измерения ".

Коментирайки идната аудиенция в Киев на българска делегация отпред с премиера Кирил Петков, Радев сподели:

" Суверенната българска позиция се създава в София, а не в Киев и аз мисля, че няма потребност от такова посещение… ".

" Политици, които губят сензитивност за проблемите на своя народ не могат да оказват помощ и на други народи… Призовавам българските политици, преди да избавят света, да погледнат към хилядите бедстващи българи ", сподели президентът, запитан за апела на Кирил Петков да се подари на една заплата за въоръжаване на Украйна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР