Правителственият самолет Фалкон с екип от Военномедицинска академия (ВМА) на

...
Правителственият самолет Фалкон с екип от Военномедицинска академия (ВМА) на
Коментари Харесай

Правителственият Фалкон транспортира от Охрид до София пребития българин

Правителственият аероплан " Фалкон " с екип от Военномедицинска академия (ВМА) на борда ще транспортира до България нападнатия в Охрид Християн Пендиков, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС). Малко преди 17 часа машината е кацнала в македонския град.

По-рано бе обявено, че военният " Спартан "  трябва да прибере в България пребития секретар на българския културен клуб " Цар Борис Трети ". Самолетът обаче е спукал стъкло, което е наложило промяната на самолетите.

По предписание на служебния министър председател Гълъб Донев е проведено превозването до България. Правителственият аероплан с двама лекари и реанимационна сестра на борда отпътува за Република Северна Македония, се споделя още в известието на Министерски съвет. Пострадалият Християн Пендиков ще бъде настанен във ВМА, където ще получи нужното лекуване.

Младият мъж бе атакуван нощес и грубо пребит от трима нападатели, които са идентифицирани. Евродепутатът Андрей Ковачев, който заяви за побоя, се е опитал да беседва с потърпевшия по телефона, само че не е съумял, тъй като Пендиков е със счупена челюст. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. От българското МВнР призоваха Скопие да спре закононарушенията против българите и привикаха македонския дипломат, с цел да му връчат протестна нота.

Междувременно евродепутатът Ангел Джамбазки заяви в профила си във Facebook, че се чака довечера Християн Пендиков да бъде настанен за лекуване във Военномедицинска академия, като ще се нуждае от кръводарители. 

От мненията под обявата излиза наяве, че всички искащи да дарят кръв за 23-годишния мъж би трябвало да го създадат във ВМА, а кръвната група не е от голяма важност. 



Нападението над нашия съотечественик, секретарят на българския клуб в Охрид, съставлява дръзновен и нерешителен акт на непровокирана ненавист. Подобна експанзия заслужава освен остри думи и лозунги, само че и дейни дейности за неотложно изясняване на случая и наказване на отговорните. Това пък написа в профила си във Facebook водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той приканва управляващите в Северна Македония да вземат незабавни ограничения, с които да защитят освен реда и сигурността, само че и правото на своята страна да се бори за място в европейското семейство.



Лидерът на ГЕРБ написа още, че с Договора за другарство и добросъседство от 2017 година България даде на РСМ опцията освен да получи своята вероятност за интеграция в европейските институции, само че и да се асоциира с полезностите на най-развитата народна власт в света. За страдание този побой сложи целия напредък на РСМ под въпрос, счита Бойко Борисов.

" Този случай и редица сходни провокации, които се случват на Балканите, единствено пречат на общото цивилизовано бъдеще и само обслужват ползите на Русия и путиновия режим за разделяне и безпорядък в Европа ", приключва водачът на ГЕРБ.

Клуб " Цар Борис Трети " в Охрид бе открит през октомври предходната година и до този миг против него има няколко похищения, като на първо време нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие.

По-рано през днешния ден от прессекретариата на президента оповестиха, че България има подготвеност да провежда въздушната евакуация на Християн Пендиков и да обезпечи неговото лекуване у нас. Румен Радев остро осъди систематичните нарушавания на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на ненавист към тях, резултат на която е нападението против българина Християн Пендиков в Охрид.

В същото време министър-председателят Гълъб Донев изиска подпомагане при организацията по превозването на Пендиков за лекуване в България от македонския министър председател Димитър Ковачевски. Той изрази подготвеност за поддръжка при превозването със аероплан на бития, както и за цялостно следствие на случая и заблуждение под отговорност на причинителите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР