Правим всичко възможно всички български граждани да упражнят правото си

...
Правим всичко възможно всички български граждани да упражнят правото си
Коментари Харесай

Захариева за изборите: Има две основни трудности – едната е кризата, другата е датата, която избра президентът

„ Правим всичко допустимо всички български жители да упражнят правото си на глас. Не мога да подсигурявам, че тъкмо всички ще упражнят правото си на глас, само че Министерство на външните работи прави всичко по силите си. Има две съществени компликации – едната е Коронавирус рецесията, която не зависи от нас. Другата е датата, която избра президентът. В чужбина това може да сътвори спомагателни компликации. Заради празниците в някои страни може да има рестрикции за напредване сред обитаеми места и райони. Много са почивните дни и това основава чисто организационни компликации. Ние обаче сме планували всички опасности. Не можем да преместим датата ”. Това съобщи по NOVA министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева.

„ Няма страна в Европейски Съюз, в която да не се изисква влизане с PCR тест. На някои места има и условие за карантина ”, съобщи тя във връзка условието на българските управляващи на територията на страната да се влиза с негативен тест за COVID-19. “Ситуацията е динамична и не можем да кажем каква ще е на 4 април ”, уточни външният ни министър. На въпрос би трябвало ли да бъде въведен имунизационен паспорт за влизане на територията на България, за хора, които не са жители на Европейски Съюз, тя беше безапелационна че това би било нарушение на правото за свободно напредване.

„ Едно е да изискваш PCR с цел да можеш да влезеш, друго е – в случай че не си ваксиниран да не можеш да влезеш въобще. Ваксината е доброволна. Не може отхвърли от ваксина да те попречва да пътуваш. Затова водачите от Европейски Съюз се споразумяха за документ, който да може да се наблюдава от всякъде ”, уточни вицепремиерът. „ Много е значимо неналичието на ваксина да не се трансформира в спънка за пътешестване ”, добави Захариева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР