Правило във ваксинологията е ваксина да се прилага на здрав

...
Коментари Харесай

Вирусолог разкри опасно ли е да се ваксинираме, ако сме с COVID-19 |

Правило във ваксинологията е ваксина да се ползва на здрав човек, имунната му система да не е ангажирана на други фронтове. Поставяйки имунизацията, ние откриваме фронт за трениране на имунната система за битка с болестния извършител, изясни по Нова телевизия вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Би трябвало тези, които изкарват вируса безсимптомно, да нямат последици от имунизацията, сподели вирусоложката, само че посочи, че постоянно когато следва имунизация, се провежда подробен диалог с пациента, с цел да се откри дали има инфектирани в обкръжението му. Теоретично слагането на ваксина против COVID-19 в такива случаи не е рисково, само че не е желателно, посочи тя.

Как се лекува вирусологът от COVID-19

Доц. Гломб сподели още, че е изкарала леката форма на инфекцията и напомни, че за вирусна зараза не се взима нищо особено. Тя самата е приемала доста течност, вземала е витамин D, тъй като е открила, че има ниски равнища на витамина и аспирин вечер. Не се е лекувала с антибиотици, тъй като не е имала бактериална зараза като затруднение от вирусната.

" Поне 2-3 литра течности на ден би трябвало да се изпиват, тъй като се отделят доста отпадни артикули, които влизат в кръвообращението и натоварват другите системи и органи, по този начин се почистват ", сподели доцент Гломб.

Тя разяснява и готовността за имунизиране, за която оповестиха " Пфайзер " и " Модерна ":

" Смятам да не избързваме, да изчакаме разрешителните, които компаниите ще получат, през вчерашния ден подаде документите си и американската компания " Модерна ". Документацията би трябвало да бъде деликатно прегледана. Много хора към този момент са си поставили имунизациите, тъй като това се прави в трета фаза на изпитванията ", изясни вирусоложката и акцентира, че контролът е доста придирчив, тъй като имунизацията се слага върху здрави хора.

Какъв е правилото на деяние на РНК имунизациите

РНК, която носи информация за един от повърхностните белтъци на ковид, ще бъде инжектирана. Тази РНК ще откри пътя си до клетките, там информацията кодирана в нея, ще бъде експресирана в белтък, и този белтък, който ще се получи вследствие на имунизацията, ще се появи върху някои кафези. Организмът ни ще реагира с поява на имунни кафези, които ще разпознават този белтък като непознат. Така организмът ще бъде квалифициран с антитела и с Т-клетки на имунната система против белтъка на ковид, изясни доцент Гломб.

По думите ѝ РНК молекулите са безпределно нестабилни, тъй че няма заплаха тази РНК да се задържи в тялото на индивида. На процедура тя ще влезе в тялото, ще свърши работата си, след което ще се разпадне непринудено, сподели специалистът и добави, че тъкмо по тази причина профилът на сигурност на РНК имунизациите е толкоз добър. 

Ваксината работи още с първата доза, която се слага, само че с второто слагане се усилва многократно процентът на хората с способен имунен отговор. Затова се постанова повторното имунизиране, сподели още ръководителят на отдел " Вирусология " към НЦЗПБ.

Това не е инфектиран материал, нито имунизирания заразява, уточни доцент Гломб.

" За момента разпространяването на инфекцията у нас върви нагоре, в случай че се съблюдават ограниченията до седмица-две би трябвало да чакаме някакво усъвършенстване ", заключи вирусоложката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР