Правилното количество натриев хлорид е 20-25 g на килограм зеленчукПравилно

...
Правилното количество натриев хлорид е 20-25 g на килограм зеленчукПравилно
Коментари Харесай

Какво се прави за по-добрата ферментация на киселото зеле

Правилното количество натриев хлорид е 20-25 g на кг зарзават

Правилно приготвеното кисело зеле е богато на витамини А, В, С, съдържа пробиотици, минерали, които покачват имунитета и укрепват костите. Тайната на изобилието от потребни субстанции в него е във ферментацията. Затова е значимо да се обезпечат всички нужни условия за нейното вярно протичане, отбеляза .

Но доста домакини позволяват неточности, които забавят ферментация на кисело зеле. Често това се дължи на незадоволителното количество сок, което се отделя от зелките.

Защо се получава това?

1. Избор на погрешен вид за ферментация

Ранните сортове не са подобаващи за подготвяне на кисело зеле, тъй като съдържат малко захари. По-добре е да употребявате сортове, които узряват в края на есента.

2. Липса на сол

Правилното количество натриев хлорид е 20-25 g на кг зарзават.

3. Леко прилепяне или потреблението на железен предмет за тази цел

За да пусне повече сок, зелето би трябвало да се притисне с тежък предмет (тухла, камък, буркан с вода и др.). Но никога за тази цел не би трябвало да се употребява предмет с железно покритие. Контактът на зелето с метал може да скапе усета му.

Как да извършите, в случай че ферментацията не върви добре?

Ако след 48 часа зелето не е пуснало задоволително сок, тогава туршията е безнадеждно развалена.

Но в тази ситуация не е належащо да изчаквате 2 денонощия, а действате още в първите 24 часа. Можете настрана да приготвите саламура. Сварете вода, прибавете една супена лъжица сол и същото количество захар (за всеки литър вода).

Оставете саламурата да се охлади и по-късно я долейте в бидона със зелето и го притиснете с тежък предмет.

В случай, че зелето не е било покрито изцяло в саламура, отстранете непокритата част от него, притиснете го с тежък предмет. Долейте саламура, в случай че е належащо и изчакайте да ферментира.

Забавянето на ферментацията постоянно се дължи на задържането на газ в зелките. Не забравяйте, че в първите 48 часа е наложително зелето да се пробива с дървен шиш, с цел да излезе непотребният газ от него.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР