Правилна позиция. Но недостачна. Повдига повече въпроси, отколкото да дава

...
Правилна позиция. Но недостачна. Повдига повече въпроси, отколкото да дава
Коментари Харесай

Надежда Йорданова за думите на Мария Габриел за отстраняването на Гешев: Правилна позиция, но недостатъчна

Правилна позиция. Но недостачна. Повдига повече въпроси, в сравнение с да дава отговори. Така разяснява от ПП-ДБ изявлението на кандидата за министър председател на ГЕРБ- Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова за това, че първото действие на министърът на правораздаването в нейния кабинет ще бъде да изиска предварителното освобождение на от длъжността му основен прокурор, заради уронване на престижа на правосъдната власт.

" Преди повече от 14 месеца желаех Висш съдебен съвет да освободи предварително Гешев, заради уронване на престижа на правосъдната власт и значително несъблюдение на служебните му задължания. Представих 9 разнообразни учредения. Поддържах и настояването на проф. Стоилов за още 4 учредения. Успоредно с това работех по съответни законодателни решения, които да основат механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор и възстановяване на досъдебното произвеждане.

Никой от препоръчаните от, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия членове на Висш съдебен съвет не поддържаха това искане ", разяснява тя.

" Месеци наред и и Движение за права и свободи обясняваха, че тези дейности били " стани, с цел да седна " и неточност било да се фокусираме върху личността на основния прокурор.

За следващ път ще заявя, че и институционалната рамка е значима и персоналните качества на лицето, което заема съответната обществена служба са значими ", безапелационна е Йорданова.

Според нея българската Прокуратура в този си тип е по руски модел, не е ефикасна, не е транспарантна, не е демократично отчетна: " За сметка на това е многбройна и доста скъпа. Конституционният съд заключи "...конституционният законодател концентрира и персонализира в лицето на основния прокурор крайната отговорност за законосъобразното практикуване от прокурорите на пълномощията по член 127, т. 1-6 от Конституцията " (Решение № 11 от 2020г.). "

" Известно е, че властта корумпира. Безконтролната власт корумпира повече и по-бързо.

Нужна е същинска, дълбока промяна на Прокуратурата, която да подсигурява, че всяко закононарушение ще се проверява обективно, всестранно и цялостно, без замитания под килима или трупане на пампки в чекмеджета, с цел да се извадят в комфортен миг.

Големият, значимият за бъдещето въпрос е този за промените в Конституцията ни за промяна в прокуратирата и за гарантиране на самостоятелност на съда. Само 6 месеца са нужни на Парламента, с цел да оправи с това.

В противоположен случай, промяната на Гешев ще е просто подмяна на една офектяла, дефектирала фасада с друга, по-добре боядисана, само че все така направена от велпапе, фасада. А безобразията от превзетата страна ще са все така ненаказани.

Къде стои в този спор? Как ще гласоподава при този спор? ", попита Йорданова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР