Правилата на щастливият и здрав живот са прости – балансирано

...
Правилата на щастливият и здрав живот са прости – балансирано
Коментари Харесай

Закусвайте в тишина | Съветите на неврохирурга Александру ЧИУРЕА за дълъг и здрав живот

Правилата на щастливият и здрав живот са елементарни – уравновесено хранене и физическа интензивност. Но това въпреки всичко не е всичко. Пълноценният отдих и позитивната житейска конфигурация също играят значима роля. 

Известният румънски неврохирург проф. Александру Влад Чиуреа (Alexandru Vlad Ciurea) прибавя към този лист още няколко елементарни правила. 

Събуждайте се рано заран (както споделят „ с кокошките ”) и не по-късно от 9 ч., другояче целият ви ден ще е цялостен с прозевки и ще се чувствате изтощени. 

Проветрявайте помещението, в което се намирате или постоянно стойте на пресен въздух – дайте опция на мозъка да се насити с О2. 

Движението е живот. Давайте си почивки от работата, с цел да се поразходите (дори из стаята) или правете елементарни извършения. 

Вземайте си утринен душ – той ще ви помогне да се разбудите, да се освежите, ще усъвършенства настроението ви и ще прогони мрачните мисли. 

Закусвайте в тишина, без да се разсейвате с телевизия, вести, вестници, телефони. Съсредоточете се само върху храната – това усъвършенства храносмилането. 

Чай или кафе пийте без да бързате, още по-малко в крачка, правете това постепенно и осъзнато. И още веднъж – не се занимайте със обществени мрежи и други дразнители. 

Усмихвайте се по-често. Така може да заблудите мозъка си – той ще одобри вашата усмивка като сигнал, че всичко ви е наред (дори това да не е така) и ще понижи равнището на хормоните на напрежението в организма ви. 

Обедът споделете с другари. По-добре да останете леко гладни, в сравнение с да се натъпчете до преситеност – не натоварвайте организма си с непотребна работа. 

Вечерята подарете на врага. Вечерният банкет на храна би трябвало да бъде оптимално лек. Не употребявайте тежки за храносмилане артикули, избягвайте тлъстите храни, дайте на организма си да отпочине. 

Още повече внимавайте с алкохола – той пречи на съня, а последното предписание за здравословен и дълъг живот е точно:

Пълноценен сън. В актуалното общество мнозина се придържат към правилото – по-малко сън, повече време за работа и триумфи. Но това е погрешно – сънят е толкоз значим за нас, колкото храната и въздуха. Не си лягайте по-късно от среднощ. 

Източник:
Снимка: alexandruvladciurea.ro

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР