Правилата на Европейския съюз за транспортиране на животни са остарели,

...
Правилата на Европейския съюз за транспортиране на животни са остарели,
Коментари Харесай

Европа ще спира превоза на живи животни

Правилата на Европейския съюз за превозване на животни са остарели, подвеждащи и не се ползват добре. Необходимо е ограничение на времето за превозване, повишение на комфорта и по-строг надзор на износа. Това е мнението на анкетна комисия към Европейския парламент, основана през юни 2020 година Целта бе да се проучат хипотетичните нарушавания на разпоредбите на Европейски Съюз за транспорт на животни и да се вземат съответни ограничения, с цел да се усъвършенства хуманното отношение към животните.

Първата задача на Анкетната комисия на Екологичен потенциал за отбрана на животните по време на превозване (ANIT) се организира в България от 20 до 22 септември 2021 година Целта на визитата бе да се създадат констатации по отношение на изискванията за експорт на животните. В тази връзка 9-членна делегация посети българо-турския граничен контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево.

След визитата стана ясно, че границата сред България и Турция е една от сериозните точки, при които спазването на регламента по отношение на отбраната на животните по време на превозване е едва, като това оказва съществено влияние върху хуманното отношение към животните. " Времето за превозване постоянно е прекомерно дълго, животните са доста млади, с цел да пътуват безвредно, и са подложени на топлинен стрес заради високите температури в района през летните месеци. Отделно липсва задоволително вода или храна, а наличните уреди за отмора на животните не се употребяват. Големият поток на живи животни през българо-турската граница е проблем, с който българските органи не могат да се оправят сами, изключително като се има поради фактът, че доста малко от изнасяните животни в действителност са от български стопанства. Контролно-пропускателният пункт Капитан Андреево, който посетихме, е един от главните портали за авто експорт на живи животни за трети страни. Всяка година сред 150 000 и 250 000 животни напущат Европейския съюз през българската граница с Турция и пътуват на изток ", се споделя в заключението на анкетната комисия на Европейски Съюз.

След цялостната инспекция на равнище Европейски Съюз бе открито, че наредбите в тази област не всеки път се съблюдават в страните членки и не регистрират изцяло другите потребности на животните. Най-очевидните нарушавания включват липса на задоволително пространство над животните, вода или храна за превозените животни, негодността на животните за превозване и претъпканост. Използват се несъответствуващи транспортни средства, а превозът от време на време се прави при рискови температури и дълготрайно време за пътешестване.

За да се подобрят изискванията на превозване на животните, предишния четвъртък членовете на Екологичен потенциал одобриха рекомендации с 557 гласа " за ", 55 гласа " срещу " и 78 гласа " въздържал се ". Те приканват комисията и страните от Европейски Съюз да усилят напъните си за съблюдаване на хуманното отношение към животните по време на превозване, да актуализират разпоредбите на Европейски Съюз и да назначат комисар на Европейски Съюз, отговарящ за хуманното отношение към животните.

НОВИТЕ ПРАВИЛА

Ограничаване на времето за пътешестване и обезпечаване на задоволителен комфорт

Времето за превозване на домашните животни, които отиват за кръвопролитие, не би трябвало да надвишава осем часа, изискват членовете на Екологичен потенциал, а бременните животни в последната третина на бременността не би трябвало да се транспортират повече от четири часа. Неотбити от кърмене телета на възраст под четири седмици не би трябвало да се транспортират, в случай че не се извозват от аграрни стопани и на разстояние, по-кратко от 50 км.

Членовете на Екологичен потенциал желаят камери за видеонаблюдение в транспортните средства, изключително при товарене и разтоварване. Националните органи би трябвало да утвърждават проектите за пътешестване на животните единствено в случай че се предвижда температурата да бъде сред 5ºC и 30ºC. Членовете на Екологичен потенциал допълват, че температурата, влажността и равнищата на амоняк в транспортните средства би трябвало да се записват.

Прекратяване на износа на живи животни

Членовете на Екологичен потенциал подлагат на критика неналичието на система за надзор на превозването на животни за страни отвън Европейски Съюз. Те изискват от страните членки да инспектират всички колета за страни отвън Европейски Съюз, с цел да се уверят, че животните са хранени и хидратирани, че устройствата за поене действат вярно и че разполагат с задоволително пространство. Износът на живи животни би трябвало да бъде одобряван единствено в случай че е в сходство с европейските стандарти за хуманно отношение към животните.

Транспортиране на месо вместо на живи животни

Евродепутатите приканват да се премине към по-ефективна и етична система, която да дава преимущество на превозването на сперма или ембриони пред разплодните животни, както и на трупове и месо пред живи животни, които се транспортират за кръвопролитие. Те приканват комисията незабавно да показа, не по-късно от 2023 година, проект за деяние в поддръжка на този преход, в това число предложение за специфичен фонд за свеждане до най-малко на социално-икономическите последствия от измененията, които би трябвало да бъдат направени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР