Пратка от 24 000 ваксини на компанията АстраЗенека, осигурени чрез

...
Пратка от 24 000 ваксини на компанията АстраЗенека, осигурени чрез
Коментари Харесай

Северна Македония получи първата пратка ваксини по механизма КОВАКС

Пратка от 24 000 ваксини на компанията АстраЗенека, обезпечени посредством програмата КОВАКС, дойде през днешния ден на летището в Скопие, оповестява МИА, като отбелязва, че имунизациите са създадени в Южна Корея.

Планира се имунизационният развой да стартира в сряда, а здравният министър Венко Филипче посочи, че първите имунизирани ще бъдат хора над 75 години, страдащи от хронични заболявания, съобщи Българска телеграфна агенция.

КОВАКС заяви, че още 76 000 дози от същия производител се чака да дойдат до края на април.
Министърът, който посрещна пратката дружно с представители на дипломатическия корпус, на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ, благодари за помощта.

" Нека да благодаря на всички страни, които поддържаха тази система, изключително на представителите на другарските страни тук с нас през днешния ден - Съединени американски щати, Германия, Англия, Франция, както и на представителите на СЗО и УНИЦЕФ, които ни помогнаха да организираме превоза, приемането и по-нататъшната приложимост на тези ваксини въз основата на опита на страните, в които те се ползват ", съобщи Филипче.

Той уточни, че в този момент страната е подготвена да реализира бърза и ефикасна имунизационна стратегия, защото има известия за идването на още ваксини идния месец.

" Освен спомагателните 76 000 дози посредством КОВАКС през вчерашния ден получихме положителни вести от Европейски Съюз, имунизациите от Китай също би трябвало да дойдат през април, което значи, че всички рискови групи ще бъдат имунизирани, щом дозите дойдат ", уточни министърът.

Премиерът Зоран Заев заяви нощес, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е дала обещание доставка на 651 000 дози ваксини против новия ковид на страните от Западните Балкани.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР