Практикувате ли йога? Дори и да не сте от любителите

...
Практикувате ли йога? Дори и да не сте от любителите
Коментари Харесай

4 ползи от повдигането на краката на стената

Практикувате ли йога? Дори и да не сте от феновете ѝ, евентуално от време на време лежешком на пода или в леглото повдигате краката си на стената.

Е, би трябвало да знаете, че това е поза от йогата, която се назовава viparita karani. Важно е, когато изпълнявате позата да не допирате компактно дупето си до стената, дано бъде на 5-6 см от нея, само че в същото време е значимо краката ви да са оптимално опрени на стената.

Също по този начин е добре под кръста си да поставите възглавница или навито одеяло. В тази йога поза се влиза постепенно и се излиза по същия метод. Без внезапни придвижвания, с отмерено дишане. Започнете с 5 минути и последователно може да увеличите до 15.

Какви са главните изгоди от практикуването на viparita karani (випарита карани)?

Релакс и усмиряване на мозъка

В края на деня имаме потребност най-много от релакс. Когато повдигнем краката си на стената, имайки следено дишане, това води до релакс на тялото. Понижава се сърдечната периодичност, което провокира реакция на релаксация и от своя страна спомага за понижаване на тревогата, напрежението и безсънието.

Улеснява венозния дренаж и усъвършенства циркулацията

Задържате непотребни течности? Освен че би трябвало да обърнете внимание на метода си на хранене, да спортувате, можете да си помогнете като поставите краката на стената за към 10 минути. Това ще помогне за оттичането на непотребната течност. Също по този начин, гравитацията подкрепя циркулацията, като улеснява връщането на кръвта назад в сърцето.

Облекчаване на подутите крайници

Продължителното седене или стоене е честа причина за чувство за сбитост, отичане на краката, поява на отоци. В края на деня има метод да облекчите тези неразположения. Просто повдигнете краката си на стената за 10 минути. Веднага ще усетите разликата.

Облекчава напрежението в долната част на гърба и тазовите мускули

Ако седите продължите време или работата ви е на крайник, изисква да местите тежести, евентуално изпитвате и напрежение в долната част на гърба. Може да освободите налягането от гръбначния дирек, още веднъж в случай че повдигнете краката си на стената. Може да го извършите на пода и да легнете върху възглавница или до момента в който си лежите в леглото. Веднага ще отпуснете напрежението и в тазовите мускули.

В допълнение, тази йога поза може да има още изгоди за здравето, в случай че:

Сте в месечен цикъл
Имате топли талази при менопауза
Страдате от фибромиалгия
Имате разширени вени
Страдате от синдром на неспокойните крайници
Имате метаболитен синдром
Не се предлага, в случай че страдате от глаукома, хипертония, херния.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР