Прага. Повече от 40 хил. страници на телеграми, изпратени в

...
Прага. Повече от 40 хил. страници на телеграми, изпратени в
Коментари Харесай

Brno Daily: Правителството в Прага направи достъпни за обществеността десетки хиляди документи от междувоенния период

Прага. Повече от 40 хиляди страници на телеграми, изпратени в междувоенния интервал (1918-1939 г.) от чехословашките посолства до Министерството на външните работи в Прага и назад станаха налични за обществеността. Това оповестява електронното издание Brno Daily , като се базира на информация от архива на външнополитическото ведомство в чешката столица.
„ Телеграмите бяха сканирани, тъй като са написани на тънка хартия, която може елементарно да се повреди ", изясни Бланка Файкусова, началник на отдела за обработка на данни на външното министерство.
Сред новите цифровизирани дипломатически документи има телеграми, в които чехословашките посланици в Лондон и Париж, Ян Масарик и Щефан Осуски, през септември 1938 година показват опасенията си, че Англия и Франция няма да изпълнят обещанието си, обещано на Чехословакия, и ще разрешат на нацисткия водач Адолф Хитлер да поеме контрола в граничните региони на страната.
„ Много се опасявам, че упоритостта на (британския министър председател Невил) Чембърлейн да бъде непременно пазителят на мира в Европа ще го завладее, а триумфът й е вероятен единствено за сметка на нас “, излиза наяве от депеша, изпратена от Лондон към Прага единствено седмица преди подписването на Мюнхенското съглашение за подялбата на Чехословакия.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР