PPF Group обяви официално Иржи Шмейц за нов изпълнителен директор.

...
PPF Group обяви официално Иржи Шмейц за нов изпълнителен директор.
Коментари Харесай

Иржи Шмейц е новият ръководител на собственика на Би Ти Ви и Йеттел

PPF Group разгласи публично Иржи Шмейц за нов изпълнителен шеф. Той заема поста от 15 юни. PPF ръководи благосъстоятелност за към 40 милиарда евро ($ 42,2 милиарда) на петте континента в сферите на телекомуникациите, финансовите услуги, медиите, недвижимите парцели и биотехнологиите. В това влиза и българската Би Ти Ви, както и телекомуникационният оператор “Йеттел”.

50-годишният Шмейц поема ръководството от Ладислав Бартоничек, който бе посочен отпред от наследницитете на Келнер незабавно след гибелта на Петер Келнер предишния март.

Шмейц е сътрудник на Келнер от над 20 години и създател на капиталовата компания EMMA през 2012 година През нея той завоюва наддаването за 33% от акциите на гръцката лотария OPAP, която обаче остана държавен монопол.

“От 2005 до 2012 година Шмейц имаше основна роля в PPF. Често с Петер дискутираха бизнесплановете на групировката. Той доста добре знае по какъв начин мислеше Петер и поради това бе определен да ръководи. Това бе общо решение на семейството”, се споделя в публично известие на вдовицата на Петер Келнер - Рената Келнерова.

“Искрено му искам доста триумфи в надграждането на наследството на Петер и по-доброто развиване на PPF в околните години”, добавя тя.

В упоменатия от нея интервал Шмейц е държал 5% от акциите на групировката, а по-късно остава основна фигура в Home Credit, финансовата къща, която работи с бързи заеми. Точно тя сега е проблематична поради регистрираните големи загуби в Русия и Китай.

Шмейц е родом от Карлови Вари, учи математическа стопанска система във Факултета по математика и физика на Карловия университет. Започва бизнеса си през 1992 година

Сега той ще би трябвало да осъществя договорката по продажбата на Air Bank, която е благосъстоятелност на групата на много по-големия противник MONETA Money Bank (MONET.PR). Проблемът е в каузи, който би трябвало да получи компанията на Келнер в новото формирование.

Шмейц получава 10% от акциите на PPF незабавно, откакто поеме поста. Той няма да получава заплата, като приходите му ще зависят само от финансовите резултати.

Освен смяната на върха на компанията се прави и настойнически ръб за стратегическото развиване на PPF. Той ще дава отговор непосредствено пред Келнерова, която си резервира мажоритарния дял.

Бартоничек и Шмейц са членове на този ръб дружно с Даниел Кретински, създател на Energeticky a prumyslovy holding (EPH) и също дълготраен сътрудник в бизнеса на Петер Келнер. Бартоничек остава и миноритарен притежател на PPF с Жан-Паскал Дювюсар.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР