ПП-ДБ ще предложат специална комисия в Народното събрание да разглежда

...
ПП-ДБ ще предложат специална комисия в Народното събрание да разглежда
Коментари Харесай

Кирил Петков ще даде имунитета си, но първо комисия ще провери дали прокуратурата не е бухалка

ПП-ДБ ще предложат специфична комисия в Народното събрание да преглежда всички случаи, в които основният прокурор Иван Гешев е изискал имунитети на народни представители. Тя няма да се оглавява нито от ГЕРБ-СДС, нито от ПП-ДБ - " с цел да няма подозрение за политическа интервенция ". Целта е импортираните от дължавното обвиняване документи за всеки един от депутатите с пожелан имунитет да станат обществени.

Това сподели някогашният министър председател и съпредседател на Политическа партия Кирил Петков пред Нова. В понеделник поради случая отпреди две години с подадената от него декларация, в която споделя, че се е отказал от канадското си поданство. Беше открито, че то към момента е било годно към времето, в което е подписан документът от Петков, по тази причина Конституционният съд разгласи указа на президента Румен Радев, с който го назначава за длъжностен министър, е противоконституционен. Тогава обаче не бяха открити данни за осъществено от съпредседателя на Политическа партия закононарушение.

До момента 5-има депутати са с пожелан от Гешев имунитет, след тях е и някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов - поради така наречен " Барселонагейт ". Самият Гешев е в продецура за предварително събаряне от поста му. Висшият правосъден съвет одобри решение за това с 16 гласа " за ", само че се чака декрет на президента, с цел да влезе решението в действие.

" Когато се съмняваме кои са най-правилните дейности - пускаме прожекторите за цялостна бистрота. Комисията би трябвало да покаже какво тъкмо е разкрила прокуратурата - в моя случай преди две години ", сподели Петков. Според концепцията на ПП-ДБ съвещанията на този парламентарен орган ще са " безусловно открити ". Така ще се ревизира " дали прокуротите не са употребявали прокуратурата за политическа бухалка ".

Петков заявява, че той персонално ще даде своя имунитет, с цел да може да бъде разследван, преди въпросната специфична комисия да излезе с решение - с цел да покаже на жителите, че няма нищо за криене. " Всеки, който желае да прави политическо придвижване през искане на имунитети на депутати, ще бъде осветен ", сподели някогашният министър председател.

Той отбрани концепциите за промени в Конституцията в частта за правосъдната власт. И удостовери нещо, което първи заяви обществено депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който партията вкара в договарянията с ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за промяната. А точно, че една от концепциите е въобще да бъде заличена фигурата " основен прокурор " от устройството на правосъдната власт.

Според Петков по този начин " България може да се освободи от подмолните си зависимости и да вървим към една правова страна ".

Без гласовете на Движение за права и свободи промени в главния закон не могат да бъдат направени, тъй като са нужни най-малко 160 гласа. Двете партии, които поддържат кабинета " Денков ", имат общо 132-ма депутати.

По мотив поръчките за резивия на службите са сигурност, Петков удостовери, че такива ще има не за " чистка ", а за да се ревизира дали работят дейно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР