Позиция на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП):Общо 2 милиона

...
Позиция на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП):Общо 2 милиона
Коментари Харесай

ЕЦТП назова шокираща сума за ремонтирания участък на АМ Тракия

 Позиция на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП):

Общо 2 милиона лв., т.е. 50 000 лв. на километър, коства пътната маркировка по новоремонтирания 40-километров сектор на Автомагистрала " Тракия ", за част от която стана ясно, че не дава отговор на стандартите.

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) неведнъж извърши проучвания, в това число в наличието на представители на АПИ и Института по пътища и мостове, за качеството на маркировката и потвърди, че тук-там тя не покрива стандартите, признати в Република България и в Европейски Съюз. 

На конференция министър разгласи, че единственият проблем, който Министерството на районното развиване и благоустройството открива във връзка с осъществените строително-ремонтни действия, е неналичието на задоволително пари в бюджета. Това изказване обаче буди неразбиране и може да се одобри за лъжа, тъй като съгласно данни, поискани и получени от ЕЦТП по ЗДОД, излиза наяве, че са употребявани и други некачествени материали, с изключение на за маркировката. 

Всъщност ние от ЕЦТП неведнъж призовавахме министър Комитова на среща, в това число на терен, с цел да покажем данни за качеството, само че и за това, че цената на положената маркировка е повишена с 30%, само че такава се отхвърля и до през днешния ден.

Сред разпознатите други дефекти на въпросния сектор са неотговарящи на стандартите и некачествени детайли, част от предпазните системи за пътища. Например терминалите, част от еластичните огради, които костват над 11 хиляди лева без Данък добавена стойност, са с сложени на тях детайли, които не покриват националните условия. 

Любопитно е също, че във времето могат да се открият обстоятелства и изявления, показващи връзка сред членове на така наречен самостоятелен надзор, реализиран от АПИ и Министерство на регионалното развитие, с компании, реализатори на ремонта на Автомагистрала " Тракия ". Интересно е дали министър Комитова е знаела за това, както и дали това би могло да има отнощшение към отхвърли й да се запознае с различни и самостоятелни проучвания. 

И още - от какво произлиза несъгласието, че преди два месеца Министерство на регионалното развитие твърдеше, че ремонтът е фалшив, а в този момент го приема за първокласен?

Напомняме, че пътната сигурност касае безусловно всички, без значение дали са политици или не, само че отговорността за дейности и бездействия при изразходването на обществени средства е на политиците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР