Появил се официално през втората половина на 19 век -

...
Появил се официално през втората половина на 19 век -
Коментари Харесай

Истории зад датата: 21 май е рожденият ден на FIFA

Появил се публично през втората половина на 19 век - футболът набира сериозна инерция и естествено в един миг се ражда нуждата от администрация.

Олимпийските игри по това време натрупат известност, а в програмата им участва и футболен шампионат.

Логичното се случва на 21 май 1904 година, когато в Париж представители на 7 европейски страни подписват контракт за учредяването на Международна федерация - ФИФА.

Организатор на събитието е Англия поради безспорния факт, че футболът се ражда там. Но британците, с изключително отношение към съюзите, отхвърлят концепцията. Затова публични лица от Франция, Белгия, Дания, Нидерландия, Испания, Швеция и Швейцария поставят подписите си под съглашението.

На 23 май се организира първият Конгрес на ФИФА, на който французинът Робер Генер е определен за първи президент на международната централа. Първият шампионат под егидата на ФИФА се организира през 1906 година, само че участниците се оплакват от неприятната организация.

Първото международно състезание по футбол се организира през 1930 година под управлението на французина Жул Риме и излъчва за първенец тима на Уругвай.

Преди 15 години на европейската карта се появява нова страна. Една от последните остатъци от комунистическа Югославия - Черна Гора, поема по стъпките на самостоятелността и излиза от съюза със Сърбия.

На 21 май 2006 година в страната се организира референдум, в който 55% от гласоподавателите дават своя избор за самостоятелност на родината си при рекордна изборна интензивност от 86%. Следват бурни процеси.

В началото на юни Парламентът в Подгорица афишира публично независимостта на Черна гора, а след тъкмо 25 дни младата страна става 192-рия член на Организация на обединените нации.

На 10 септември 2006 година се организират първите парламентарни и локални избори. Резултатите: блокът на ръководещите партии в Черна гора получава 41 места в новия 81-членен парламент.

Днес дребната балканска страна притегля туристи от целия свят с красивото си Адриатическо крайбрежие, живописните планински курорти и десетките езера, които допълват пейзажа.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР