Появата на бившия чешки премиер Андрей Бабиш в „Досиетата Пандора“

...
Появата на бившия чешки премиер Андрей Бабиш в „Досиетата Пандора“
Коментари Харесай

Франция разследва Андрей Бабиш за пране на пари

Появата на някогашния чешки министър председател Андрей Бабиш в „ Досиетата Пандора “ към този момент му коства загуба на изборите и, надлежно, на позицията му през октомври 2021 година Сега милиардерът, който управляваше Чешката република от 2017 до 2021, може да има проблеми и на правосъдния фронт във Франция.

Националната финансова прокуратура в Париж е (PNF) е почнала авансово следствие против 67-годишния Бабиш по съмнения в пране на пари, оповестява " Le Monde ". Проверката, почнала още през февруари 2022 година, е с опит да се откри метода, по който някогашният министър председател е придобил недвижими парцели в Мужен – в Югоизточна Франция – посредством няколко офшорни компании.

До следствието се стигна след публикуването на „ Досиетата Пандора “ от страна на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ). Това се случи през октомври предходната година, когато бе показано тайното благосъстояние и покупко-продажбите на международни водачи, политици и милиардери. С приключването на финансовите документи се видя, че Бабиш не е заявил офшорна капиталова компания, употребена за закупуване на две вили във Франция за над 16 млн. $ (около 15,5 млн. евро).

Двата парцела са закупени от сдружение със седалище в Монако - благосъстоятелност на офшорна конструкция в Съединени американски щати. Цената на договорката е 14 млн. евро. В сметката за продажба, представена от „ Le Monde “, написа, че сумата е платена в брой. Според „ Досиетата Пандора “ обаче американската компания на Бабиш е взела заем за 15 млн. евро от офшорна компания, записана на Британските Вирджински острови, с цел да финансира покупката на къщите в Мужен. В формалните френски документи няма никаква диря от този заем.

Сега проверяващите пробват да открият за какво някогашният чешки министър председател е както притежател на сдружението за разпределяне на заеми, по този начин и на юридическото лице, взело 15-те милиона евро. През 2016 година и 2018 година Бабиш последователно трансферира недвижимия парцел в Мужен на юридическо лице, което е негова обществена благосъстоятелност, като още веднъж употребява техника, включваща прекачване на акциите на сдружения на брачната половинка му Моника Бабисова, която в същия ден ги трансферира назад на холдинговото сдружение на брачна половинка си.

Андрей Бабиш, който е петият най-богат човек в Чехия, е упрекнат и в това, че се е облагодетелствал с 2 млн. евро от европейски фондове, предопределени за дребни и междинни предприятия. Бизнесменът, който сега е народен представител, би трябвало да се яви в съда на 12 септември.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР