Повишената цена на природния газ ще окаже влияние навсякъде. Това

...
Повишената цена на природния газ ще окаже влияние навсякъде. Това
Коментари Харесай

Повишената цена на природния газ ще окаже влияние навсякъде

Повишената цена на природния газ ще окаже въздействие на всички места. Това съобщи Антон Иванов - зам.-председател на Българския енергиен и минен конгрес. 

Не единствено като сила, само че и като ресурс природният газ се отразява при производството на артикули и техния превоз. Повишената цена на газа ще окаже въздействие на всички места. Това е малко по-дълга верига на влияние, означи специалистът. 

Според него най-вероятно през януари ще се наложи смяна н цените на топлинната и електрическата сила, само че дотогава няма да има смяна, тъй като това е законово открита процедура. 

Той предвижда, че сметките ще са много по-високи. 

От 1 септември цената на газа към този момент е 69.4 лева./мВтч без такси за транспорт, достъп, данък и Данък добавена стойност. За съпоставяне цената му през август бе 57.60 лева./мВтч, или това е нарастване от 20.5%. А за същия месец преди година тя е била 22.46 лева./мВтч. Цената беше одобрена през вчерашния ден от Комисията за енергийно и водно контролиране. 

В отчета на КЕВР, прегледан на публично разискване в края на август се обсъждаше цената на природния газ от 1 септември да бъде в размер на 67,33 лева./MWh.

За съпоставяне към публикуването данните на показателя на TTF на ICE Futures сочат за цена от 52.00 евро за MWh.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов изясни аргументите за нарастването на цените:

" През цялата 2021 година следим наклонност на повишение на цените, доближиха рекордни равнища и това нарастване се следи освен в Европа, само че и в света и България няма по какъв начин да не остане незасегната от тези процеси ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР