Повишаващите се цени на суровините и очакванията за ръст на

...
Повишаващите се цени на суровините и очакванията за ръст на
Коментари Харесай

Приключва загубеното десетилетие за развиващите се пазари

Повишаващите се цени на суровините и упованията за растеж на облагите подтиква притока на залози в интерес на акциите на компании от разрастващите се пазари.

Това се случва след траялото повече от десетилетие едва показване на книжата, което смъкна пазарните им оценки до най-ниските за последните 20 години нива спрямо съперниците от развитите народи. 

" Голдмън Сакс груп ", " Бенк ъф Америка " и " Лазард асет мениджмънт " предвиждат напредък на борсовите показатели на развиващия се свят, тъй като вложителите ще се възползват от евтините им пазарни оценки в хода на набиращия скорост развой на имунизация, който ще помогне на световното стопанство да се възвърне от пандемията. Банкерите подреждат Южна Африка, Русия и Бразилия измежду пазарите, които ще завоюват от подема, както и Китай, макар че мощният регулаторен удар върху софтуерните монополисти продължава да натиска надолу азиатските бумаги.  

През десетилетието след края на световната финансова рецесия от 2008-а, борсовият индекс MSCI EM на разрастващите се стопанства е повишен с едвам 8% до момента в който базовият знак на развитите страни е скочил повече от два пъти.

Това се дължи частично на забавянето на китайския стопански напредък от над 10% през 2010-а до към 6% в края на интервала, което докара до понижение на цените на суровините и до слаб растеж на облагите. 

След това пристигна пандемията. И въпреки че акциите на фирмите в началото се оттласнаха мощно от минималните си котировки през март 2020-а, то книжата на разрастващите се пазари продължиха да изостават.

Индексът MSCI на развитите стопанства донесе над 14% приход на вложителите от началото на 2021-а, до момента в който аналогичният индикатор за развиващия се свят падна с 5 %.   

Това може да се промени през идните месеци когато световното стопанство набере скорост, инфлационният напън се ускори и търсенето на първични материали продължи да се покачва под въздействие на инфраструктурните планове от Китай до Съединени американски щати.

Всъщност, първите признаци за завой към този момент са налице. Притокът на капитали в акции на компании от разрастващите се стопански системи в Източна Европа, Близкия изток и Африка се е ускорил от март насам, надхвърляйки размера на средствата, ориентирани в облигации, по данни на " Бенк ъф Америка ". Експерти на кредитната институция чакат тази наклонност да продължи. Досега най-печеливш от нея е бил енергийният бранш, което поддържа книжата на съветските корпорации. Оттук нататък има опция за по-интензивен финансов приток и в други браншове, в това число на финансите и на производителите на материали и първични материали, от което ще завоюва най-вече Южна Африка.   

" Голдмън Сакс " предлага акциите и валутите на Бразилия, Мексико и Русия, тъй като там вижда връщане към нормалността, която още не е регистрирана от пазарите. 

Глобалната капиталова група " Франклин Темпелтън инвестмънтс " показва софтуерния бранш като мотор на облагите на книжата на разрастващите се пазари, което облагодетелства страни като Южна Корея и Тайван. Тези две народи съумяха да ръководят пандемията по-добре от множеството други страни и доминираните им от високите технологии пазари ги направиха атрактивна инвестиця по време на рецесията, стимулират се специалисти на " Франклин Темпелтън ". Те към момента подхождат внимателно към акциите на развиващия се свят, само че са привлечени от ниските оценки. 

Стратези на " Лазард " разясняват, че растежът на Брутният вътрешен продукт на разрастващите се стопански системи, който отчетливо изостава от развитите им сътрудници през 2021-а, може да претърпи поврат още през четвъртото тримесечие когато бизнесактивността на индустриализираните страни стартира да се забавя поради високите цени на суровините.

Това е доста добър сигнал за фирмите на разрастващите се пазари поради основното им място в продоволствената верига и се отнася в изключително висока степен за книжата на компаниите, които са подвластни от растежа, които печелят от високите котировки на суровините и които създават артикули, а не услуги. 

През последните 10 години превъзходството на акциите на американските компании се дължеше главно на великодушната ликвидност, която обезпечи Федералния запас - пари, които като цяло не доближиха до разрастващите се пазари. Когато те бъдат изтеглени, световните фирмени бумаги евентуално ще понесат краткотраен потрес, а Съединени американски щати ще изгубят преимуществото си. Това размишление поддържа прогнозите, че акциите на разрастващите се стопанства могат да изпреварят по финансови резултати останалия без тласъци свят. 

Разбира се, всичко това не значи, че фундаменталните опасности пред тях са изчезнали. Регулаторният капан на Пекин за софтуерните колоси е един от факторите за слабите резултати на показателя MSCI EM през тази година, тъй като китайските бумаги имат съвсем една трета дял в индикатора. Регулаторните промени евентуално ще продължат да потискат котировките на китайските акции, само че е малко евентуално да се отразят и на по-широкия разрастващ се пазар, считат специалистите на " Голдмън Сакс ". Опасенията за икономическия напредък на азиатския исполин обаче са основателни, показват те. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР