Повишаването на пазарните лихвени нива ще доведе до по-високи лихви

...
Повишаването на пазарните лихвени нива ще доведе до по-високи лихви
Коментари Харесай

Експерти предричат по-високи лихви по ипотечните кредити

" Повишаването на пазарните лихвени равнища ще докара до по-високи лихви по ипотеките и пръсване на балона. " Това съобщи Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в Елана Трейдинг пред българската телевизия Блумбърг.

 

Пазарът ще доближи точка, в която ще стане наличен за хората. От друга страна инфлацията ще ги кара да купуват от ден на ден такива активи и по тази причина не считам, че балонът ще се спука като през 2008 година, с по 30-40% надолу. Не считам, че ще е подобен сюжетът, изключително в България, тъй като тук банките не престават да кредитират, разяснява специалистът.

 

В Западна Европа обаче ще има сериозна промяна на цените на парцелите и това ще се отрази на стопанската система. Вече го виждаме в цените на акциите, които са с 20-30% надолу “, съобщи Цачев. 

В околните 5-10 години е малко евентуално да забележим усмиряване на инфлацията, а в идващите 12 месеца централните банки ще покачват лихвите и ще би трябвало да понижат активите си, акцентира специалистът.

Според него инфлацията и рецесията ще останат във фокус още доста дълго време и инфлацията няма да се върне до равнищата от предното десетилетие най-малко в околните 5-10 години. „ Ще си приказваме непрекъснато за инфлация и криза, може би ще забележим дъно на пазарите идната година и вероятно опит за икономическо възобновяване, когато и в случай че централните банки стартират още веднъж да подтикват “, счита Цачев.

Напрежението сред Запада и Русия с нейните запаси остава и надлежно не могат да се намерят задоволително налични и евтини първични материали, с цел да се успокои инфлацията. Инфлацията би трябвало да компенсира и обстоятелството, че стопанската система е работила с доста задължения през последните години и в този момент тя работи в интерес на страните и фирмите, които са създали тези задължения.

Спадът в цената на еврото е обвързван най-много със страховете от криза, като вложителите заобикалят Европа точно затова и избират да държат доларови активи.

 

„ Въпросът не е това дали ще има сила, а каква ще е цената й. Може да се наложи да падне потреблението, а тогава ще страда стопанската система. Именно промишлеността ще пострада от неналичието на сила, тъй като там се работи на дребни маржове и производството просто ще спре. Потребителите могат да получат помощ от страната, само че промишлеността не може да бъде спонсорирана в идващите 2-3 години “, счита Цачев.
.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР