Поведението на Турция, която заплашва Гърция с война заради законното

...
Поведението на Турция, която заплашва Гърция с война заради законното
Коментари Харесай

Провокативният ревизионизъм на Турция би трябвало да тревожи НАТО, твърдят в Атина

Поведението на Турция, която заплашва Гърция с война поради законното й право да разшири териториалните си води до 12 морски благи, не прилича на страна-съюзник в НАТО, а Алиансът би трябвало да се тормози от сходни закани. Така министърът на националната защита на южната ни съседка Никос Панайотопулос разяснява в четвъртък вечерта изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара няма да разреши на Гърция да разшири границата на териториалните води в Егейско море, предава ТАСС .

" Това изказване за casus belli (повод за оповестяване на война), което се отнася до способността на Гърция да упражнява законно право, е по-скоро показателно за провокативен ревизионизъм, в сравнение с за държанието на съдружник в Северноатлантическия алианс. Това би трябвало да тревожи мнозина “, акцентира министърът.

" Както споделих по-рано, Гърция не е опасност, само че също по този начин не обича да бъде заплашвана ", продължи Панайотопулос. " Правителството ръководи страната и работи въз основа на националните ползи и въз основа на разпоредбите, ръководещи мирното общуване сред страните, т.е..международно право ".

В четвъртък новият формален представител на гръцкото външно министерство Йоргос Арнаутис, разяснявайки последните изказвания на турски публични лица по искане на публицисти, съобщи, че Гърция не приема опасността от потребление на мощ от Турция в Егейско море и опълчването й на общопризнати правила, учредени на интернационалното право и интернационалното морско право.

Първият посланик на Анкара Мевлют Чавушоглу съобщи в четвъртък, че Турция няма да разреши на Гърция да разшири териториалните си води в Егейско море. Той разяснява последните известия в гръцките медии за проектите на Атина да разшири границата на териториалните води край остров Крит до 12 морски благи. Чавушоглу акцентира, че Анкара няма да разреши на Гърция да разшири териториалните си води в Егейско море " даже с една миля, нито даже с 12 благи ". " Решението на нашия парламент по този въпрос, признато през 1995 година, към момента е в действие ", напомни Чавушоглу.

През 1995 година турският парламент одобри резолюция, която дефинира гръцкото разширение на съществуващите граници в басейна на Егейско море като casus belli. Чавушоглу напомни още, че Турция три пъти е изпращала молби до Организация на обединените нации по отношение на нарушаването от страна на Гърция на статута на островите в Егейско море, които съгласно Анкара би трябвало да са демилитаризирани.

През септември тази година гръцкият външен министър Никос Дендиас напомни турските изказвания, че островите в Егейско море са окупирани от гърците и турците могат ненадейно да " дойдат през нощта “ и да атакуван тези острови. По думите на Дендиас най-големият десантен флот в Европа и цялата турска войска са ситуирани на брега против гръцките острови в Егейско море. Министърът акцентира, че Гърция има задоволително сили да отбрани териториалната си целокупност от турски закани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР