Повечето от динозаврите са измрели, когато огромен астероид с диаметър

...
Повечето от динозаврите са измрели, когато огромен астероид с диаметър
Коментари Харесай

Тези животни са били готови да превземат света още преди астероид да убие динозаврите

Повечето от динозаврите са измрели, когато голям метеорит с диаметър 10 км удря Земята преди милиони години. Ново изследване демонстрира, че дребни антични бозайници към този миг към този момент са имали всички нужни адаптивни умения, с цел да оцелеят след бедствието и да „ завладяват “ планетата след него, пише .

Учените стигнаха до това умозаключение, изучавайки комплицираните взаимоотношения сред голям брой антични животни и техните екосистеми преди и след удара на метеорита.

Учените са получили своите резултати посредством проучване на 1600 вкаменени остатъци от повече от 470 скотски рода, които включват бозайници, риби, крокодили, птици и нептичи динозаври. Възрастта на тези вкаменелости минава тъкмо по границата сред края на интервала Креда (от 145 до 66 милиона години) и началото на палеогена (от 66 до 23 милиона години).

Според Томас Кълън от университета Карлтън, Отава, Канада, изследването демонстрира, че дребните сухоземни животни, в това число бозайници, както и сладководни животни, са били по-добре готови да оцелеят след изгубване спрямо множеството динозаври.
 динозавър Снимка: Live Science
Според учените еволюцията на бозайниците е довела до обстоятелството, че на планетата се появяват животни, които могат да ядат огромно многообразие от храни, да живеят при разнообразни температури и метеорологични условия и бързо да създават поколение, с цел да се възстановят бързо от ненадейно злополучие.

Преди това учените смятаха, че всеобщият разцвет на бозайниците на Земята е резултат от изгубването на динозаврите. Смятало се, че тези животни запълват празни ниши в екосистемата на планетата. Но от ден на ден палеонтологични доказателства потвърждават, че бозайниците към този момент са почнали да запълват нови ниши за тях, даже преди удара на метеорита. И ново изследване удостоверява това.
„ Към времето на удара на метеорита, в края на интервала Креда, климатът на Земята става малко по-студен. Но все пак нептичи динозаври не се приспособяват към новите условия. Те не престават да живеят както преди. Ролята им в екосистемата остава значително постоянна, като се изключи обстоятелството, че разнообразието на огромните тревопасни динозаври е намаляло ненапълно и тяхното въздействие в хранителната верига леко е намаляло ", споделя Кълън.  динозаври Снимка: Dartmouth College
Според учените в това време бозайниците усвояват от ден на ден и повече нови местообитания, с друг климат и също се приспособяват към разнообразни храни. Това разрешава на тези антични животни бързо да се приспособяват към новите условия след рухването на метеорита на Земята.

„ Разбира се, в нашето проучване използвахме единствено вкаменелости, открити в Съединените щати, тъй че мисля, че в случай че получим повече данни от други райони, това ще даде най-пълната картина на случилото се по време на изгубването и след него “, споделя Кълън.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР