Повече пари са предвидени за българските училища в чужбина -

...
Повече пари са предвидени за българските училища в чужбина -
Коментари Харесай

Увеличават се парите за българските училища в чужбина

Повече пари са планувани за българските учебни заведения в чужбина - това оказва се ясно от проектозаповед на министарството на образованието, оповестява вестник " Сега "

От 30 лева на 50 лева се усилва нормативът за осъществяване на образование на възпитаници в чужбина, които ще са кандидат-студенти в български университети. Така, в случай че до момента едно учебно заведение е получавало 300 лева за 10 свои кандидат-студенти, отсега нататък за тях то ще получава 500 лева

Повишават се и парите, които учебните заведения ще получават за проведено образование в друго обитаемо място с изключение на на главния си адрес. Например учебно заведение в Северна Македония, което получава 8400 лева базова прехрана, при образование в различен град ще получи в допълнение 4200 лева на година. Целта на мярката е организациите да бъдат подтиквани да усилват броя на обучаваните от тях, без да се разкриват нови учебни заведения.

Нормативът за възпитаник за присъствена форма на образование и/или на електронно образование си остава 180 лева, а добавката за възпитаник в спомагателна учебна активност за запазване на националното съзнание, просвета и обичаи - 30 лева Добавят се обаче 3 нови коефициента за спомагателни дотации, които също целят да разширят обсега на обучаваните възпитаници.

Вече пари над базовата стойност ще се дават за учениците в гимназиален стадий. За първи път се заплаща за организации - домакини на онлайн изпити по български език, проведени от Департамента за езиково образование към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и за спомагателни учебни действия за запазване на националното съзнание и обичаи.

Министерството на образованието подкрепя организационно и финансово общо 356 български неделни учебни заведения в чужбина. От тях 205 са включените в Списъка на българските неделни учебни заведения в чужбина, а 151 - по Националната стратегия " Роден език и просвета зад граница ". По нея се кандидатства всяка година (бюджет от 1.5 млн. лева.), до момента в който финансирането за учебните заведения в листата е по-дълготрайно, стабилно и в по-големи размери - към 9.5 млн. лева за тази година, също така при тях има опция за финансиране на всички спомагателни действия.

По двата механизма учебните заведения тази година бяха подкрепени общо с 11 105 438 лева Още не е известна общата сума за подкрепяне за 2019/20 година, защото следва да бъдат избрани бенефициентите за следващата година по " Роден език и просвета зад граница ". Списъкът на българските неделни учебни заведения в чужбина, които ще бъдат финансово подкрепени следващата година, обаче е одобрен - 224 учебни заведения, или с 19 повече от тази година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР